Különbözni nem menő? – szépségideál Dél-Koreában

Manapság az egyik legnépszerűbb nézet (ami egyben önmagunk elfogadásához is hozzásegíthet), hogy ami egyedi, az szép. Fedezd fel saját stílusod, légy merész, fejezd ki a legbensőbb éned – ezek a már-már unalomig ismételgetett szlogenek a tartóoszlopai a divatnak és fogyasztói kultúránknak, melyben az egyik legnagyobb félelmünk, hogy mindig az aktuális divat válik uralkodóvá rajtunk.

Egészen más hangsúlyt kapnak azonban ezek a kifejezések a Föld másik felén. Ha a szemünk már hozzászokott az ázsiai arcokhoz, nem találjuk az embereket egyformának. A szépérzékünket a koreai normákhoz igazítani már egy kicsit bonyolultabb feladat. Az utcán nézelődve előbb-utóbb felmerülnek gyötrő kérdések: miért öltözik mindenki ugyanúgy? De hát nem zavarja őket, hogy szinte egymás ruháját viselik? Mi a különbség a mostani és az imént meglátogatott üzlet kínálata között?

Fotó: Gömöri Mirjam

A magyarázat az, hogy a koreai társadalom nagyon konzervatív. Nem tűrik a devianciát, és ezzel megegyezően a divatban is elutasítanak mindenféle szélsőséget, tekintet nélkül arra, hogy az esetenként az egyéniség hatásos kifejezője lehet. Vagy megfordítva a gondolatot, konzervativizmusuk miatt az is lehet, hogy számukra az egészen apró eltérések is elegendőek ahhoz, hogy különböző stílusokat, és egyéniségeket véljenek felfedezni a szürke tömegben.

Fotó: Gömöri Mirjam

Amíg mi néha legszívesebben az összes divattal kapcsolatos konvenciót sutba dobnánk, be kell látni, hogy van az egésznek egy pozitív oldala is. Koreában majdnem, de tényleg majdnem mindenki jól öltözött! Mindenkinek számít az ápoltság, a jó megjelenés, és a divatlapokat is úgy forgathatják ott, mint a Bibliát, vagy inkább, mint egy tankönyvet, annyira nagy gonddal válogatják össze a viselt ruhadarabokat.

Dél-Koreai hirdetés

A divathoz tartozik, hogy amennyire érzékelhető, vagy bevallott, nagyjából megegyezik az emberek véleménye a női (és a férfi) szépség mibenlétét illetően is. A klasszikus szépséget favorizálják, azt, aki tiszta, ártatlan, finom és nőies karakter látszatát kelti – akár az illető belső tulajdonságaitól függetlenül. Rövid hajú lányokat pl. egyáltalán nem lehet látni! Ahogy nadrágot is csak elenyészően kis százalék hord, bár az, őszintén szólva, nem is az ő alkatukra lett kitalálva.

Fotó: Gömöri Mirjam

Tetoválás, vagy testékszer viselete szinte elképzelhetetlen. De ezekkel szemben abszolút nem elítélendő, ha valaki kés alá fekszik azért, hogy megfeleljen az általános elvárásoknak! Persze ebben az esetben (is) mindenki szem előtt tartja, hogy a végeredmény nem lehet szélsőséges, mert a szépészeti műtéttel a normához szeretnének igazodni: keskenyebb arcot, nagyobb (kifejezőbb) szemeket, hangsúlyosabb orrot csináltatnak maguknak, nem F kosaras melleket, vagy ajakfeltöltést.

Imádják az eleganciát, a szoknya és a magassarkú soha nem megy ki a divatból. Nem szeretik a túlzott sminket, vagy az eredetitől lényegesen eltérő hajfestést. Népszerűek a nyugati sztárok, de nem majmolják őket – kizárólag abban az esetben számíthatnak utánzásra, ha a megjelenésük egybeesik a koreai közízlés kívánalmaival, azaz nem túl mély a dekoltázsuk, vagy nem túl napbarnítottak.

Fotó: Gömöri Mirjam

Furcsa konklúzió tehát, hogy bár a koreaiak egyénenként nem túl eredetiek, de mint nép, határozott és sajátos elképzelésekkel rendelkeznek divat és stílus témában, és sokkal inkább kitartanak ezek mellett, végeredményben mégis csak ellenállva az éppen aktuális irányzatoknak.

A témához kapcsolódó érdekes írásokat találhatsz ezen a blogon!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!