MANday – manchesteri focihétfő

És jött a szöglet. Smalling lemaradt, Kompany fejelt, De Gea semmit sem tehetett. 1-0 a Manchester Citynek. Az első félidő utolsó perceiben Manchester kék fele egyszerre ugrott fel a stadionban, a pubokban és az utcán. Akkor még senki sem tudta, hogy ez lesz a végeredmény: nyert a City és csak az utolsó két fordulóban dől el, hogy a két 83 pontos manchesteri csapat közül melyik lesz az angol bajnok.

„Ha szeretnének elmenni az Old Traffordra, mindenképpen ma tegyék, mert holnap déltől már senki sem dolgozik.” – ezt a hasznos tanácsot kaptuk a manchesteri információs irodában dolgozó nagyon kedves hölgytől. Hát persze, hogy szerettünk volna ellátogatni a világ egyik leghíresebb stadionjába, ezért vasárnap Manchester Salford Quays negyede felé vettük az irányt.

A Manchester United otthona megbújt a vörös téglából épült egykori gyárépületek és a meccsekre érkező turistákból élő, egyszerű szállodák között. A környéken azért modern épületeket is lehet találni: a Manchesterre oly jellemző csatornák partján áll például a BBC regionális stúdiójának otthont adó üvegpalota vagy a Daniel Liebeskind tervezte Imperial War Museum North. Ez utóbbi különleges kiállítási tárgyak segítségével kísér végig a konfliktusokkal gazdagon terhelt XX. századon. A múzeum azért is érinti meg az embert, mert rádöbbent, hogy a látszattal ellentétben semmi sem változott: a háborúk a mai életünknek is ugyanúgy részei.

A Daniel Liebeskind által tervezett Imperial War Museum North.

A múzeum belülről.

A múzeumot elhagyva hamar az Old Trafford bejárata előtt találjuk magunkat. Múzeum, stadionnéző túra, kávézó, kibérelhető konferenciatermek és éttermek, valamint egy kisebb Tesco méretű szurkolói bolt. Nagyjából ennyi lehetőség kínálja magát. Mi úgy döntöttünk, hogy legyen a múzeum és stadiontúra, de ugyanakkor egy arab sejk például egy családi bulit tartott a harmadik emeleten – 10 méteres limuzinokkal, meg minden egyébbel, ami kell.

A stadiontúra nagy élmény, a résztvevők az Old Trafford minden érdekes részét megnézhetik, többek között kimehetünk a játékoskijárón is (miközben a hangszórókból tökéletes meccshangulatot varázsolnak hozzá), megnézhetjük az öltözőt és pár percig Sir Alex Ferguson helyére is leülhetünk a kispadon. Egy nagyon fontos szabály van: respect the grass!

Éppen napsütést varázsolnak az Old Trafford gyepszőnyegére.

Az öltöző.

A fűre nemcsak lépni nem szabad, de megérinteni, sőt ránézni se nagyon. Az embernek olyan érzése van, hogy a valószínűtlenül zöld gyepszőnyeg a stadion messze legértékesebb része.

Respect the grass!

Fergusonról nevezték el az egyik lelátót.

A cikk a következő oldalon folytatódik!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!