Melbourne felett az ég –  esernyő nélkül egy lépést se!

A címválasztásom arra az 1987-es ’Berlin felett az ég’ című Wim Wenders kultusz filmre utal, ami nekem nagy kedvencem az angyalos sztorik közül, és bár Ausztráliában nemigen hallottak róla, a kelet-európai filmek sorában dobogós helyet tudhat magáénak.

Szóval Melbourne felett az ég. Még most is emlékszem arra az érzésre, ami határozottan, ellentmondást nem tűrően belém mart, amikor egy bevásárlóközpontból hazafelé tartva elbambultam a buszmegállóban és felnéztem az égre… Melbourne felett, higgyétek el, hogy hatalmas az égbolt. Nem hallottam még ennek a tudományos magyarázatát, az sem tudom, hogy egyáltalán van-e, mert sajnos a neten sem találtam rá érdemben választ, de tény: a felhők és maga az égbolt is valami döbbenetesen nagy.

Mielőtt kiköltöztünk, számtalan tanácsot olvastunk és hallottunk azzal kapcsolatban, hogy mire kell vigyázni ott ”over-under”, és szinte mindenki kiemelte a napszemüveg használatának fontosságát. Nem vettem olyan komolyan, mert úgy gondoltam, hogy fény és fény között kizárt a nagy különbség, és itthon is elvagyok napszemüveg nélkül. Elég nagyot tévedtem: a „magyar fény”, ha jól megnézitek, kicsit sárgásabb színű, nem annyira vakító, lágyabb és langyosabb érzetű. Az ausztrál pedig, hát… talán az éles jelző adja vissza leginkább azt az erőt, ahogy leterít. Vakít, szikrázóan fehér, tehetetlenné tesz az ereje, és nem túlzok, másodpercek alatt leégsz tőle, mégha alapvetően kreol a bőröd, akkor is. A naptej legyen legalább 30-as faktorszámú, és nem csak a strandon, hanem reggel az arckrém és a testápoló helyett kell magunkra kenni, majd pár óránként ismételni.  A napszemüveg és a naptej tényleg egy pillanat alatt lett önvédelmi eszközöm, és még véletlenül sem felejtettem otthon soha.

A másik dolog, ami nélkül Melbourne-ben egy lépést sem tehetsz, az az esernyő. Mert hiába indulsz el reggel otthonról 40 fokban, simán lehet, hogy egy óra múlva szakadó esőben battyogsz az utcán, és este 10 fokban vacogsz csurom vizesen a villamos megállójában. Ez a gyakoribb eset, de persze az is előfordulhat, hogy reggel van 10 fok, ennek megfelelően öltözöl, és délután rádsül a farmer, kezedben cipeled a pulcsit és a kabátot, az elmaradhatatlan esernyővel együtt, miközben izzadsz és pokolba kívánod a lehetetlen időjárást, mert hirtelen eléri a várost a sivatagi hőség, és a hatalmas égbolton egy árva felhő sincs…

Ausztráliában minden nagyobb: az utak és a járdák szélesebbek, a pókok méretesebbek, az égbolt pedig hatalmas.

És van, hogy negyed óráig látszik a szivárvány…

Fotó: a szerző hozzájárulásával

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!