Mesterségem címere: tábori felügyelő Angliában – Negyedik rész

Már többször írtam nektek arról, hogy milyen városokban jártam angliai nyári munkám során. A helyszínek után egy kis kitérőt teszek: ezúttal arról tudósítok, hogy kiket találhatunk ezekben a táborokban.

Nos, ugye elsősorban diákokat és a körülöttük sürgölődő személyzetet. A diákok 13-17 évesek. 18 évesnél idősebbet nem fogad a nyelviskola, fiatalabb tanulóra akad példa, de 11 év az alsó határ. Jellemzően két vagy három hétre jönnek, és mivel ez nem egy olcsó mulatság, főleg a nyugat-európai országokból érkeznek. Minden évben sok csoport jött Olaszországból, Spanyolországból, Portugáliából, Francia-, és Németországból. De akadt egy-egy csapat Orosz-, és Törökországból is. Nagy közhely, de sok éves tapasztalat is egyben: a déli népek hangosabbak, temperamentumosabbak, de ugyanakkor nyitottabbak is. A németekkel,franciákkal könnyű együtt dolgozni, tisztelik a szabályokat, be is tartják azokat.

Kedvenc diákjaimmal Stratfordban (fotó: Simon Orsi)

Kedvenc diákjaimmal Stratfordban
(fotó: Simon Orsi)

A diákok jöhetnek önállóan, vagy csoportosan. Utóbbi esetben egy csoportvezető kíséri őket, aki jellemzően egy tanáruk, vagy az őket kiközvetítő ügynökség alkalmazottja. Nos, a csoportvezetők. Ahogy egy, a kollégák körében elterjedt szlogen mondja: A csoportvezető lehet a legjobb barátod, de a legádázabb ellenséged is. Hát,igen. Van ,aki nyaralni jön, és kevésbé érdekli a csoportja. Volt olyan, aki nyugodtan aludt a szobájában, miközben a „lányai” a folyóson viháncoltak -  természetesen az esti  11 órás lámpaoltást követően. Találkoztam olyan csoportvezetővel is, aki meglehetősen kezdő szinten beszélte az angolt, s így hozott egy csapat gyereket egy idegen országba. A legtöbbje viszont rendkívül segítőkész, együttműködő és komolyan veszi a feladatát.

Kirándulás előtti gyülekező (fotó: Simon Orsi)

Kirándulás előtti gyülekező
(fotó: Simon Orsi)

A tábor alkalmazottait alapvetően három csoportba sorolhatjuk: programszervezők, tanárok és felügyelők. Mindenkinek van felettese, van egy fő-főnök, a centre manager. A programszervezők felelősek a délutáni, esti elfoglaltságokért, és kirándulásokért, a tanárok a délelőtti órákért, mi, felügyelők pedig az esti és reggeli rutint vezényeljük le a szállásokon, illetve a programok jó részén is ott vagyunk, az esetleges betegségeknél, sérüléseknél segítünk.

Az első napok mindig nagyon izgalmasan telnek, hiszen ekkor zajlik az első találkozás az új csapattal, főnökkel, kollégákkal. Rendszerint van valamilyen ismerkedési feladat, ice-breaker is. Kiderül, kivel fogunk heteken át együtt dolgozni, ki honnan jött, mennyire leszünk egy csapat, kiről lehet pletykálni egy kicsit. És igen, barátságok is köttetnek, én is vagyok olyan szerencsés, hogy szereztem nyári táboros barátokat, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot – bárhol is éljenek Európában Glasgow-tól Debrecenig.

Csoportkép (fotó: Simon Orsi)

Csoportkép
(fotó: Simon Orsi)-

Az itt dolgozók többsége egyetemi tanulmányait folytató diák, de mindig akad kolléga a harmincas–negyvenes korosztályból is. Magyarokkal minden egyes évben találkoztam, volt hogy az összes felügyelő kis hazánkból érkezett, de mindig van lengyel, német munkatárs is. Csak egy kis ízelítő a legutóbbi „felhozatalból”: volt egy tanár, aki Kubában született, Londonban nőtt fel, és jelenleg Rómában él, csak a nyárra jött Angliába. Egy másik tanár francia-angol szülőkkel dicsekedhet, az egyik oldalról némi algériai beütéssel. Szóval meglehetősen multikulti, és ez így jó, ez az egyik legvonzóbb része ennek a munkának. Volt olyan tanár, aki tanév közben a háború sújtotta Szudánban tanított angolt leszerelt gyerekkatonáknak. Mesélt érdekes sztorikat. Olyan is, akivel összefutottam az első évben, majd három évvel később egy másik helyszínen. Ő a három év alatt tanított Vietnamban, Thaiföldön és Kínában is.

A cikk korábbi részeit ide kattintva olvashatod el.

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Angliáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Angliában csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!