Miért jobb nekem Ausztriában, mint Magyarországon?

Azt mondják az osztrákoknál kolbászból van a kerítés. Ez nem igaz. Schnitzelből és wurtstból van! Na de a viccet félretéve, az a kerítés igen sok türelemből és kitartásból készül. Amikor kijöttem dolgozni tudtam, hogy nem lesz egyszerű. Én tudtam, de a mai napig az emberek nagy része azt gondolja: ja hogy te külföldön dolgozol, akkor neked milyen jó, meg akkor te gazdag vagy.

A múltkor történt meg a következő eset: mentem meglátogatni otthon a nagymamámat, kiszálltam egy jobb típusú autóból, csinosan, napszemüveg a fejemen. A szomszéd néni persze pont akkor jött ki, én hangosan ráköszöntem ahogy illik. Erre ő: „látom jó dolgod van odakint”. Természetesen rá kellett kontráznom: „De még milyen jó!” Azt nem tudja, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézni, hogy amim van azért keményen megdolgozom.

Amikor először kijöttem takarítottam, voltak gyomorforgató élményeim. Többször elgondolkoztam azon, hogy az emberek vajon otthon is ennyire igénytelenek? Kezembe nyomták a szivacsot és könyékig elmerülve a wc-ben takarítottam. Nem szóltam semmit, mert tudtam, hogy megéri. A főnök otthon is, itt is baszogat a lehető legjobb teljesítményre ösztökél, van, hogy rajtad vezeti le a feszültséget, mert természetesen a te hibád, hogy nincs forgalom, sőt még a rossz időjárásnak is te vagy az oka. De mikor megkapod a fizetésedet, már mosolyogsz az egészen.

Ide vonulok el a világ elől (fotó: Majoros Katalin)

Ide vonulok el a világ elől
(fotó: Majoros Katalin)

Vannak nyelvi problémák is – bár azt hittem tudok németül, rá kellett jönnöm, hogy Ausztriában osztrákul beszélnek, és amit az iskolában megtanultam, természetesen ők azt máshogy mondják.

Volt olyan, hogy a kedves német munkatársam kinevetett, mert nem értette mit akarok neki mondani. A másik tanuló fiút nem értettem meg, erre ahelyett hogy lassabban, érthetőbben elmondta volna, csak annyit mondott – „Tanulj meg németül!”. Én csak annyit reagáltam rá, hogy szerintem neki kellene megtanulnia németül, mert dialektussal beszél és az igazi irodalmi németről fogalma sincs. Elhallgatott. 1-0 nekem, a csatát megnyertem.

A vendéglátós munka otthon sem egyszerű, de itt előfordult velem, hogy 28 napot húztam le szabadnap nélkül napi 10 órában. Nem mellékesen még valami jó kis vírust is elkaptam, hasmenéses nyavalya, két nap rosszullét után a meló végeztével infúziót kaptam, mert már a víz sem maradt bennem. Másnap dolgoztam tovább, pedig nem voltam közel sem 100%-os. A vendégre továbbra is mosolyognom kellett, pedig csak az ágyamat kívántam, semmi mást.

Persze ezek mellett vannak jó élményeim, sőt inkább azok vannak; próbálom pozitívan felfogni az életet meglátni mindenben a jót. A vendégek kedvesek és elfogadták az akcentusomat, amikor megtudják hogy magyar vagyok, sokan mosolyognak és mondanak pár magyar szót, csakis a legfontosabbakat, mint pálinka, sör, egészségedre, köszönöm. A múltkor pár napig nálunk volt egy gyerekcsoport, az utolsó nap egy dallal köszönték meg a munkámat. Kell ennél több?

Most már nincsenek anyagi problémáim, szép helyekre eljutok, tudom segíteni édesanyámat, akinek annyit köszönhetek.

Mindenesetre én szeretek itt élni és dolgozni, teljesen más mentalitásúak, mint mi, tanulhatnánk tőlük. Egyszerűen gyönyörű környezet vesz körül, tiszta a levegő, sokkal nyugodtabb az életem. A munkahelyemen festői a kilátás, reggel arra ébredek, hogy a bocik mennek a mezőre, és csilingel a nyakukban a kolomp.

Itt dolgozom (fotó: Majoros Katalin)

Itt dolgozom
(fotó: Majoros Katalin)

Nekem Ausztria jelenti a jelent, és talán a jövőt is. Örülök, hogy befogadtak és igyekszem alkalmazkodni. Nem adom fel semmi áron, küzdök a céljaimért és próbálom az álmaimat megvalósítani.

(Még több cikk külföldi munkavállalásról és külföldre költözésről itt: külföldi munkavállalás, külföldre költözés. Még több cikk Ausztriáról itt: Ausztria. Még több cikk Katalintól itt: Majoros Katalin.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Ausztriáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Ausztriában csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!