Norvégia – az első blikk, tele meglepetéssel 2.

Amikor megérkezel az új otthonodba, sok vicces, sok dühítő, sok fárasztó és sok boldog szituáció vár rád. Norvégiában sincs ez másként, az első kör után, most következik még egy adag északi, mindennapos furcsaság. Avagy: irány az ABC!

  • Ha időrendben szeretnék haladni, akkor a következő dolog a listán a boltok kínálata volt. Alapvetően nem igazán jellemző, hogy alacsony minőségű terméket lehessen kapni egy boltban, az igazából mindegy is, hogy milyen jellegű boltról beszélünk. Az élelmiszerboltokra ugyanúgy igaz ez, mint mondjuk egy ruhaboltra vagy ékszerboltra. Magasabbra van téve az átlagminőség, viszont a nagyon magas árkategóriájú márkák hiánycikkek. Egy élelmiszerboltban nem jellemző, hogy túlkínálat lenne. Van a normál minőség, abból kétféle, az egyel jobb minőségű, abból is kétféle, és nincs több, csak ha szükséges. Először úgy éreztük, hogy nincs kínálat, nem tudunk olyat választani, amilyet szeretnénk. Idővel viszont ez a gondolat megváltozott, amikor rájöttünk, hogy ez nem is rossz dolog, hiszen amit tudunk venni, az biztos, hogy megfelelő. Ha egy termék fel szeretne kerülni egy norvég bolt polcára, akkor elég szigorú szabályoknak kell megfelelnie, ezért is lehetünk biztosak abban, hogy jót veszünk. Emellett ráadásul egyszerűbb is 2-3 jó termék közül választani, mint a bőség zavarától bénultan állni egy hipermarket száz gyakorlatilag ugyanolyan, egymással versenyző termékei között.
Egy vásárlóutca Stavangerben(Fotó: Ferenczi Edina)

Egy vásárlóutca Stavangerben
(Fotó: Ferenczi Edina)

  • A boltokhoz tartozik még egy fontos dolog, az pedig a vasárnapi zárva tartás. Mi már a második hétvégénken beleszaladtunk a felismerésbe, amikor vasárnap nagybevásárlás körre indultunk, hogy bizony itt vasárnap senki sem dolgozik, és minden zárva van. Elsőre úgy gondoltuk, hogy milyen „lusta népség”, de azóta megszoktuk, és máshogy tervezzük a vásárlásokat. Van egy „Joker” nevezetű bolthálózat, ami vasárnap is nyitva van, mert az nem fordulhat elő, hogy valaki élelmiszer nélkül maradjon, de egyáltalán nem jellemző, hogy eszeveszett rohangálás lenne vasárnap beszerezni valamit, hiszen leginkább előre terveznek. Mi még egyszer sem vásároltunk ott, egyszerűen nem volt rá szükség. Azt itt érdemes is megjegyezni, hogy ilyen bolt nincs minden sarkon, hozzánk a legközelebbi fél órányi út kocsival. Ezek az üzletek tényleg arra szolgálnak mindössze, hogy ha üres a hűtőd, akkor ne kelljen másnapig éhezned.
  • A boltokban van „üvegvisszaváltó” automata, amit csak megszokásból lehet „üvegvisszaváltónak” nevezni, hiszen itt az üveget nem váltják vissza, azt a gyűjtőbe lehet csak bedobni ingyen. Ezek az automaták itt a műanyag palackokat váltják vissza, és még egy kis fél literes ásványvizes palackért is adnak 1 Norvég Koronát. Természetesen ehhez az automatához is tartozik egy vicces történet. Csak abban bízunk, hogy sok jó embernek okoztunk egy kellemes nevetést, amikor az üvegeinket próbáltuk betenni az automatába, és nem értettük, hogy miért nem veszi be és adja vissza azokat. Természetesen ez már nem rejtély többé.
  • Szintén a boltokhoz kapcsolódó igen fontos tény, a dohánytermékek és az alkohol elérhetősége. Dohányterméket lehet venni minden élelmiszerboltban, a kasszánál lehet kérni, ami elzárt rekeszben van. Itt fontos megjegyezni, hogy a hagyományos értelemben vett cigaretta nem annyira divat, nem sokan használják. Van viszont egy SNUS nevű termék, ami kicsi zacskókban tartalmaz dohányfüvet, és azt helyezik az ínyükhöz az ajkuk alá. Ezt igazából a dohányrágás modernebb formájának lehetne nevezni. Amikor ezt használják, akkor nem is látszik semmi, nem tartanak „cigiszünetet”, csak használják bárhol és bármikor. Ami nagyon meglepő, amikor először látod, hogy valaki előveszi és használja, mert nem is tudtad róla. Így nem is lehet megbecsülni, hogy hányan használják, viszont nagyon elterjedt a nők körében is.
Halpiac Kristiansand belvárosában(Fotó: Ferenczi Edina)

Halpiac Kristiansand belvárosában
(Fotó: Ferenczi Edina)

  • Az alkohol vásárlás már sokkal érdekesebb kérdéskör, azzal együtt, ahogyan a norvégok az alkoholról gondolkoznak. Az itt élők úgy érzik, hogy nagyon drága az alkohol, ami egy részben államilag befolyásolt adóból eredő jelenség, ezért óvatosan bánnak vele. Azt mondják, hogy nagyon drága, de ha a fizetéshez viszonyítjuk, akkor szerintem sok országban sokkal drágább hozzájutni egy-egy szeszes italhoz. Ha alkoholt akarsz itt vásárolni, akkor időben kell gondolkodnod, de az sem jó, ha túl korán. Vagyis két verzió létezik a megvásárlására. Amennyiben a kiválasztott itóka alkoholfoka 4,7% alatt van, akkor egy normál boltban is van esélyed azt megvenni, és persze hétköznap csak este 8 óráig, szombaton pedig este 6 óráig. Ebbe a kategóriába nagyjából a nem túl „sűrű” sörök tartoznak. Minden más alkoholt egy állami kézben lévő láncban lehet megvásárolni, ez a Vinmonopolet rendszer, ami minden magasabb alkoholtartalmú ital kizárólagos forgalmazója Norvégiában. A boltok belseje leginkább elit életérzést nyújt, ami legalább eszünkbe juttatja, hogy nem a legolcsóbb szórakozásra fogjuk éppen a pénzünket költeni. Ezek az üzletek rendelkeznek a legviccesebb nyitvatartási idővel. Reggel 10 óra előtt nyitó „piaboltot” még nem láttam és rendszerint bezárnak 4-kor, ez alól csak a csütörtök a kivétel, ami a hosszú boltnyitvatartási nap, talán este 6-ig is nyitva van. Vagyis az életszerűségét nézve a dolognak, ha reggel, munka előtt szeretnél nem sört vásárolni, a Vinmonopolet még nincsen nyitva, ha munka után szeretnél és nem csütörtök van, akkor nagy valószínűséggel már zárva találod. Ha szombat este jutna eszedbe, hogy meginnál a vacsora mellé egy pohár bort, akkor sajnos vagy a szomszédtól kell kérned, ha neked már nincs tartalék, vagy le kell mondanod róla. Ennek a rendszernek a legfőbb oka az alkoholfogyasztás visszaszorítása volt. Azt hallottuk, és láttuk is, hogy a norvégok sem vetik meg az alkoholt, gurítják, amíg van, és ez a múltban sok nem kellemes balesethez vezetett. Ilyen például, „beleszédülés” a tengerbe a hajón történt iszogatás következtében, és a kandalló, faház és ital párosítása is több tűzesetet okozott már. A rendszer működik, a norvég alkoholfogyasztás visszaesett, és a délebben és nyugaton élő norvégok átjárnak Dániába inni, amint az első tavaszi napsütés megérkezik, már szállnak is hajóra, és mennek az „olcsó” dán alkoholért. A keleten élőket sem kell félteni, mert hozzájuk pedig Svédország van közel, az északabbra élő norvégok is biztosan megoldják valahogy, hogy egy másik ország alkoholfogyasztási statisztikája romoljon a norvég statisztika helyett.
A Dániába tartó hajó(Fotó: Ferenczi Edina)

A Dániába tartó hajó
(Fotó: Ferenczi Edina)

  • Főleg az alkoholhoz való viszony és az ahhoz kapcsolódó szabályok miatt lehet az is, hogy amikor megérkezel külföldről, akkor a helyi Duty Free-n keresztül vezet az út a csomagok felé. A norvégok sűrű, tömött sorokban állnak, hogy megvegyék a maximális limitet kihasználó alkoholadagjukat. Ha szerencsés vagy, akkor még jut neked olyan típusú ital, amit éppen venni szerettél volna, de ha már későn érkezel, lehet, hogy csak a maradékból tudsz válogatni. Érdemes hamar leszállni a gépről, talán ezért is szokásuk lefelé tolongani. Természetesen a nagyobb városokban, mint mondjuk Oslo, azért nem kell nagyon aggódni, hogy elfogy a készlet, ott alaposan fel vannak készülve a rohamra.

Második körben minket ezek a különbségek érintettek meg leginkább. Ezek is olyan tények, amelyek a rendszer és az itteni gondolkodás elővetítői, és elkezdik bevezetni az embert a norvégok élethez való hozzáállásába.

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebook-on is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!