Óda Budapesthez

Hiányzol, Budapest! Hat hónapja nem láttalak, mégis élénken élsz emlékeimben. Úgy érzem, láthatatlan szellemként kísérsz. Bármerre is sodor az élet, legalább te nem hagysz magamra, ahogy én tettem veled, de cserébe nálad hagytam oly sok számomra kedves embert, családot, barátokat, ismerős és ismeretlen magyar arcokat.

Otthagytam a Nyugati pályaudvar zűrzavarát, a Lehel tér templomát, a körút forgatagát és a Margitsziget megnyugtató karizmáját….

Nem vagy a szülővárosom, mégis oly közel állsz a szívemhez. Nem vagy a lakhelyem, mégis fotóidat látva könnybe lábadnak a szemeim. Minek is nevezzelek? Nekem te egy nem akármilyen főváros vagy, hanem az életemben történt változások városa, a kultúra és történelem színhelye. A város, mely pezsgő és dinamikus; az otthon, mely tárt karokkal vár és visszacsábít! Sok otthonom közül te a NAGY KEDVENC maradsz! Sokoldalú vagy és színes, tömegeket csábító kuriózum; egy hely, ahová mindig vágyni fogok; egy hely, ahonnan sosem tudtam végleg elszakadni!

Mindig tudtam, hogy te egy kincs vagy, mégis eltávolodtam tőled: de a sok szép emlék, érzés és gondolat, mely nálad fogant meg, sosem vész el! Mit kaptam tőled? Álmokat, apró és nagyobb megvalósult vágyakat! Kaptam tőled szépet és jót, rosszat és lehangolót, mégis otthonommá váltál annyi éven át. Azt a 11 évet sosem feledem. Mindig csak bíztattál és terelgettél utamon, olyan voltál mint egy barát: ha kellett, rakpartodon vigasztaltál, ha egyedül bolyongtam te újra életerőt leheltél belém, ha barátokkal voltam esti szórakozóhelyeiddel és hangos utcaiddal szórakoztattál! Ha tanulnom kellett: te oktattál; ha művelődnöm: színházaidba fogadtál!

Idegenvezetői tanulmányaim során a városnéző túrát mindig a Hősök terén kezdtük, ahonnan a busszal végigsuhantunk az impozáns Andrássy úton. Elegáns villáit nézve mindig a múltban találom magam! Ezután az Oktogon következett nyolcszögletű terével, mely számos fiatal találkozóhelye. Itt ülhetünk fel a 4-6-os villamosra, mely végigvezeti utasait a Nagykörúton a Moszkva (Széll Kálmán) tértől, vagyis Budától az újbudai Móricz Zsigmond körtérig.

Az Oktogontól elköszönve a Magyar Állami Operaház épülete kacsint ránk szobraival. Amikor az Andrássy úttól elbúcsúzunk, kedvencem következik: a Deák teret elhagyva a Duna-partra érkezünk, ahol a Lánchíd és a budai vár látványa tárul elénk. Elegáns szállodák és teraszok, a 2-es villamos és a rakparton kikötő hajók tömkelege! Azt sem tudjuk, melyik irányba tekintsünk, minden oldalon láthatunk egy szépséget, ami magára vonzza a tekinteteket! De hát ez Budapest: mindig izgalmas és kihívásokkal teli!

Sétáljunk a Várnegyedben vagy másszuk meg a Citadellát – a látvány, mely elénk tárul, mindenért kárpótol: a Duna panorámája, Budapest épületei és a csodálatos hidak, melyek összekötik Pestet és Budát, a belvárost és a hegyeket, a nyüzsgő létet és a budai hangulatot.

Budapesten minden ember rálelhet a boldogságára: fiatal és idős, román és kínai, művész vagy diák, kétkezi munkás vagy irodai dolgozó.

Habár manapság sokan merészebb álmokat kergetve hagyják faképnél e csodás otthont, mindig lesz egy felfedezetlen része a városnak, egy új arca, melyet még nem láthattunk. Főként ezért szeretjük annyira a mi csodálatos fővárosunkat!

Vajdahunyad vára (Fotó: Mihálydeák Rita)

Vajdahunyad vára
(Fotó: Mihálydeák Rita)

Amikor szerencsém van Budapest utcáin sétálni, sosem hagyom ki a Városligetet, a titokzatos Vajdahunyad várának látványát, a Hősök terét szobraival és turistáival, az Andrássy utat elegáns házaival. Ez a séta visszarepít engem a múltba: az Oktogon csilingelő villamosaival, majd a Deák tér és a Szent István-bazilika. Mindezek a helyek budapesti lakosként is hatással voltak rám, de turistaként is szinte kötelező végigjárnom őket! A Váci utcát hömpölygő tömegével – muszáj csatlakoznom és elvegyülnöm a többi kíváncsi külföldi között; ezt az érzést akkor és most is szerettem. Ott éltem, mégis örök turistaként tekintettem a városra, így ha visszatérek, szintén turistaként, de mégis otthonosan mozoghatok benne!

A CIKK A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!