Öt apró trükk, amivel szembeszálhatsz a fapadosokkal!

Unod, hogy számtalan körülményességnek, már-már megaláztatásnak vagy kitéve, amikor egy fapados légitársasággal utazol? Úgy érzed, hogy valójában csak szivatnak? Itt az idő, hogy kezeld őket úgy, ahogy ők téged! Az alábbiakban saját tapasztalataimból, valamint barátaimmal megtörtént esetekből válogattam, ahol apró praktikákkal visszaszerezhetsz magadnak pár élményt abból, amit az alacsony árért elvesznek tőled.

Az utóbbi hetekben szerencsém volt többször is fapadossal utazni (ez nem a reklám helye, így a légitársaságot nem kívánom megnevezni), méghozzá a Budapest-London-Malaga-Budapest háromszögben, így három különböző hozzáállású ország repterein gyűjthettem tapasztalatokat (többnyire jókat, szerencsére).

Kis túlsúly – A mosolygós

Ugyan mindegyik fapados szigorúan kezeli a túlsúlyt, ha kevesebb, mint 1 kiló ez a különbözet, akkor már nem szivatnak. Ha már másfél, akkor lehet, hogy kiszedetnek veled valamit, de ha még időben kapcsolsz, és nem kerül túl messzire a bőrönd tőled, akkor a lábaddal kicsit meg tudod emelni, miközben a kollégának a figyelmét elterlve beszélsz hozzá, vagy szemébe nézve mosolyogsz. Mert a mosoly ugye nem kerül semmibe, még a fapadosoknál sem.

Nagy túlsúly – A beöltözős

Ez kevésbé trükk, inkább kényszermegoldás – Ildikó barátosném (a haveroknak csak simán „Kó”), aki Helsinkiben egy Erasmusos félév után 45 kg-os bőrönddel akart becsekkolni a 32 kg-os limitnél, arra kényszerült, hogy kivegye a télicuccokat a táskából. Persze nem kell mindent felvenni, de valahogy meg kell oldani, hogy az öltözéke részét képezze, és ne minősüljön poggyásznak. Kónak ez olyan jól sikerült, hogy a légitársaság képviselője fotót készített róla, hogy vannak, akik így oldják meg a túlsúly-kérdést. Leleményessége azóta már Amerikába, Indiába is eljuttatta, és most pedig Shanghaiban próbál szerencsét – ezúton is sok sikert kívánok neki! Ilyenek ezek a vendéglátósok!

Kó beöltözve…

A vészkijáratos

Nagyobb darab vagy, hosszú a lábad, vagy csak több helyet szeretnél magadnak extra költség nélkül? Én 190 cm magas vagyok, így fontos, hogy legyen elég hely a lábamnak, főleg egy hosszabb út során. A mostani 3 repülés alatt kétszer is bejött ez a medzsik. Majdnem utolsónak szállok be a gépbe, így már nagyon kevés hely marad. Ilyenkor a nagyobb embereknek felajánlják, hogy üljenek nyugodtan a vészkijárathoz, mert a 12 feláras, vészkijáratos helyből szinte sosem értékesítenek 4-5-nél többet, viszont valahova le kell ültetni a később jövőket is. Persze nincs garancia arra, hogy ez a trükk mindig bejön, de valószínűsíthető, hogy a fapadost azért választják az emberek, mert nem akarnak sokat fizetni, így az extra lábhelyért meg pláne.

A kajászacsi

A legtöbb fapadosnál nagyon fontos, hogy csak 1 darab kézipoggyászod legyen, és abban legyen a retikül, fotóstáska, laptoptáska, vagyis minden. Ez alól egy kivétel van, és az a kajászsacsi. Függetlenül attól, hogy a reptéren vetted-e, vagy kintről hoztad, ha egy zacsiban élelmiszer van, amit a fedélzeten tervezel elfogyasztani, akkor az  maradhat a kézpoggyászon kívül. Ez egy jó kiskapu arra az esetre, ha viszel valami nehezet a kézipoggyászban, és túllépnéd a súlykorlátot – a zacsi tetejére rakj almát, chipset vagy szendvicset, és alatta elrejthetsz akár egy halott német katonát is, apróra szeletelve, ha ehhez volna gusztusod. Én egy kis méretű, de annál nehezebb öntöttvas wokot vittem fel így a gépre, ezáltal könnyítve a kézipoggyászom súlyát.

Erre a trükkre csak Londonban hívta fel a figyelmet egy élelmes utastárs, de onnantól kezdve tuti siker.

A karabiner

Ez is az előző problémakörhöz kapcsolódik, vagyis, hogy csak hogy egy darab kézipoggyászod lehet. Ez nem velem történt meg, hanem Tibi barátommal, de a sztori zseniális. Hátizsák, dugig tömve, és van hozzá egy nagyobb fotóstáska, ami nem fér be a hátizsákba. Jelzik a boardingnál, hogy csak 1 poggyászt lehet felvinni, és már látható volt a sok dollárjel a repteres kollega szemében, hogy márpedig ez a fiatal srác fizetni fog az extra tatyóért. De hát a leleményes magyar srác nem ilyen – előkapott az övéről egy karabinert, és ráakasztotta vele a fotóstáskát a hátizsák csatjára, így az eggyé vált. Megemelte a hátizsákot, jött vele a kamera is. True story.

Aki ezeknél is komolyabb, szofisztikáltabb trükköket szeretne bevetni, azoknak már könyv formájában is kiadtak egy kisebb tanulmányt, ami leírja, hogy miképpen lehet még többet spórolni. Az alábbi linken meg is lehet rendelni egy ilyen kiadványt, ami lehet, hogy csak egy botrányköyv, de aki hosszú éveket tölt el egy légitársaságnál, biztos sokkal többet tudhat, mint egy lelkes utazó.

Minél többet utazik az ember ilyen low-cost légitársasággal, annál több apró trükköt lehet felfedezni. Ha még adnátok valamit a listámhoz, írjátok meg kommentben, hogy én is tanuljak még belőle! Köszi!

Ez is egy megoldás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!