Riksa- szabadszolgaként Amszterdamban

Külföldön sem egyszerű munkát találni, így Amszterdamban sem.  Ha nem beszéled a hollandot, pláne. Így a friss diplomás/diploma nélküli fiatalok többségének le kell adni a vágyait és a rosszak közül a legjobbat választani.  Gyári munka, gyerekvigyázás, takarítás, árufeltöltés, éttermi munka (szerencsésebbeknek) és riksázás.

A riksa távol-keleti eredetű, a japán jinrikisha (jin – ember, riki – erő, sha – kocsi) szóból ered. Emberi erővel tolt-húzott kétkerekű jármű. Manapság a riksákat kerékpáros húzza, turisták körében városnézésre igen kedvelt.

2012-ben Somogyvári Gergő készített dokumentumfilmet Riska láz címmel (rövidebb kedvcsináló: itt), amelyben az amszterdami magyar riksások életét mutatta be. Egy kedves barátom is szerepelt a filmben, aki több évig dolgozott az utcákon. Vele beszélgettem erről.

Április óta új riksás rendeleteket vezettek be Hollandiában, így csak meghatározott mennyiségű riksás lehet az utakon. Csak az riksázhat, akinek van rá engedélye. Nagyon sok garázst megszüntettek, így sok magyar is elvesztette a munkáját, riksájukat bevonták.

Miért megy el valaki riksásnak?

Sokakat a szabadsága vonz. Te határozod meg, hogy mennyit dolgozol és mikor. Nyelveket tanulsz, miközben embereket ismersz meg.  Nincs főnököd és viszonylag sokat is tudsz keresni. Mozgalmas és testmozgásnak sem utolsó.

Kötelezettségek

Egy heti bérleti díj 250 euró a garázsnak, amit akár fúj, akár esik, be kell tudnod fizetni.  Ha riksa megsérül, azt neked kell megjavíttatni. A bicikli értéke akár 2-3-4 ezer euró is lehet.

Kik csinálják?

Nagy százalékban magyarok, románok és lengyelek. Néhány spanyol, olasz, holland. Egyre több a lány. Foglalkozásokat tekintve is vegyes a csapat: ügyvéd, történelemtanár, filmrendező, útkereső, hippi…

Időbeosztás

Jobb időszaknak számít a nyár és az éjszakák, akkor többet lehet keresni. A kereset bizonytalan: múlik a kinézettől, kisugárzástól és persze a szerencsétől is. A hét két részből áll. Egyrészt csütörtök, péntek, szombat délután 5-től reggel 5-ig (főleg részeg angol turisták). Másrészt pedig hétfő, kedd, szerda, vasárnap, reggel 10-től (vagy déltől) délután 6-ig (családok, elveszett turisták). Persze te állítod össze magadnak, de ez egy átlagos riksás heti rend. Úgy tűnik, mintha sok szabadságod lenne, de felemészti minden idődet. És a pénz nagy úr.

Hangulat, élet

Eleinte élvezed, ahogy a te hullámod és a város hulláma együtt dolgozik, majd egyre több mocskot látsz, és abbahagyni nem egyszerű. A déli napsütés, boldog utak. A sok esti züllöttség után ez felüdülés. A barátom kedvenc pillanata a szombat este utáni hajnali szellő, amikor az útfelmosók járják az utakat, és a levegő könnyeden párás. Ilyenkor van az utolsó fuvar is, ő ezt gyakran ingyen csinálta. Miközben hátul majszolták a részegek KFC-s csirkéjüket, ő tudta, hogy nemsokára lepihenhet. Még egy napnak vége, vagyis egy újabb kezdődik.

Minden riksa más és más. Valahol zene szól, valahol díszek vannak. Mindegyik egy külön kis világ. Egy kis utazó fülke.

Mindenki tudja, hol árulnak kokaint (persze a rendőrök is), és ez nap mint nap a szemed előtt történik. Te csak egy kis alkatrész vagy a nagy biciklis világban. Egy cseléd alkatrész, akit néha szolidan rugdosnak (a hátad), vagy csak szidnak, és te eközben érted/hallod, elviszed őket, mert ez a munkád.

Történetek

Volt egyszer egy holland család, amely befizette a gyereket egy városnézésre. A lelkes gyerekkacaj feltöltő. Volt olyan is, amikor egy esküvői menet csak riksásból állt. Ott picit olyan érzésed volt, mintha sofőr lennél. Biciklis-limuzin sofőr. Máskor meg angol turisták versenyeztetnek a Dam téren. Négy riksás egymás mellett, egy, kettő, három… és rajt! Mindenki a maga útjain halad, és aki az első, nem csak a verseny élményével gazdagodott, hanem a lelkes utasok borravalójával. Néhány történet szép és életre szóló, némelyik kollégád, hosszú távú támaszod, de néha megaláznak, és semmibe vesznek. Azt, hogy megéri-e nem tudom, de sokat lehet belőle tanulni. Emberekről, állatokról, magadról.

Az én szememben a legnagyobb kérdés még mindig az, hogy mi lesz azokkal a fiatalokkal, akik öt-hat évig riksáznak, takarítanak, gyerekre vigyáznak, gyárban dolgoznak, stb. Mi lesz velük, amikor hazatalálnak,és családot szeretnének, normális munkát és otthont. A válasz nem egyszerű. Vagy szerencséje lesz itt is/otthon is és tovább tud lépni, vagy marad a keserűség és az otthontalanság érzése. Az én barátomnak sikerült kiszállni, és elkezdett itt egy egyetemet. Tehetséges, de a maradás-hazatérés kérdéssel minden nap megküzd.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!