Karácsonyi kecske, ételek, italok – svéd karácsonyvárás

Ahogy az egyre rövidebb nappalokkal szép lassan átléptünk az év utolsó hónapjába, a svédek is egyre nagyobb nyüzsgéssel készülnek az ünnepekre. Karácsonyi vásárok, fényesen csillogó, feldíszített ablakok, ajándékokat vadászó, nyüzsgő emberek, Julmust – a karácsonyi üdítőital, ami decemberben még a Coca-Cola-t is képes kiszorítani a piacról -, és egy óriási karácsonyi kecske a kikötőben. Minden, ami karácsony előtt történik.

Adventi készülődés ’to keep the dark at bay’

Az első és legszembetűnőbb dolog, amivel az ember december elején találkozik, a sok apró fényes pont a házak ablakában. Egy olyan országban, ahol a nyári véget nem érő nappalok után télen csak pár órát élvezhetjük a világosságot, és a nap alig bukik fel a horizonton, igazán nagy kultusza van az épületek kivilágításának – az elfogyasztott kalóriák és alkohol mennyiségéről nem is beszélve.

Betlehemi papírcsillag

Tradicionálisan minden lakás ablakában találunk egy háromszög alakú fából készült gyertyatartót – adventsljustakar – , melyet manapság már – nagyjából az 1930-as évek óta  – elektromos gyertyák díszítenek és egy óriási, világító csillagot. A gyertyatartót néhány nappal advent első vasárnapja előtt helyezik el az ablakban és a karácsonyt követő 12. napon veszik le. A csillagot, mely a Betlehem felett fénylő égitestet szimbolizálja, eredetileg papírból készítették, de ma már mindkét díszítőelem a sötétséget hivatott elűzni.

Betlehemi gyertyatartó

Santa Lucia ünnepe

A siracusai szent, i.sz. 304 körül vértanúhalált halt Lúcia ünnepe, melyet a Juliánusz naptár szerint az év legrövidebb napján, december 13-án ünnepelnek. Svédországban a 18. század óta népszerű ünnep eredetét nem ismerik pontosan, de a Lúcia név jelentéséből sejthető a kapcsolat, hiszen a lux = fény szóból származik.

Tradicionálisan Lúcia napjának reggelén a gyerekek hosszú fehér ruhában, a család legidősebb lánya gyertyakoszorúval a fején Lúciának öltözve reggelivel és énekekkel ébresztette a szüleit. Napjainkban már szélesebb körben telik az ünnep: iskolákban, templomokban, egész estés hangversenyekkel.

Bár a reggeli ébresztőt új szokások váltották fel, de Lúcia szerepéért mindenhol óriási verseny zajlik. Minden város és falu megválasztja a magáét, sőt az egyik televíziócsatornán az ország Lúciájára is lehet szavazni. Annak ellenére, hogy ilyenkor a lányok versengenek, a modern kori esélyegyenlőség jegyében a fiúknak is jut szerep: stjärngossar-okként vagyis csillagfiúkként kísérik Lúciát.

Luciadagen, fotó: imagebank.sweden.se

A templomi hangversenyek varázslatos hangulatát a végén megkoronázzák néhány pohár snapsz vagy glögg (forralt borhoz hasonló ital) és lussebulle (édes, sáfránnyal ízesített péksütemény) elfogyasztásával.

Egy kis ízelítő a koncertből, Storkyrkan (Royal Cathedral) 2009 itt .

Karácsonyi kecske, Julbocken

Egy csendes, Svédország keleti partján található kisváros, már 1966 óta minden évben szokatlan dologgal hívja fel magára a figyelmet: a főtéren felállított, 16 m magas karácsonyi kecskével (julbock).

Első olvasatra különösnek tűnhet az óriás kecske ötlete, de ez az állat a skandináv népek egyik legősibb karácsonyi szimbóluma. A kereszténység előtti, északi mondakörben a kecskék Thor isten égi szekerét húzták, a 19. századra pedig a hagyományok  szerint a kecskék hozták a karácsonyi ajándékot.

Az idén 25. alkalommal felépített, szalmából készült állat megsemmisítése is legalább akkora hagyománnyá nőtte ki magát, mint felállítása. Olyannyira, hogy 1988 óta hivatalos fogadásokat is kötnek a Julbocken felégetésének időpontjára – hiába a biztonsági őrök, a ’Kecske Bizottság’ és a webkamerák, minden évben vandalizmus áldozata lesz. :) Idén a november 27-én felállított bábút már decmber 2-án reggel felgyújtották.

Julbocken weboldalát itt találjátok.

Ételek, italok decemberben

Glögg

Eredetileg egyszerű forralt bor volt, alacsony alkoholtartalommal. Az 1880-as évekből származó feljegyzések szerint:

„Végy egy üveg vörösbort, keverd össze feleannyi vízzel, tégy bele három összetört szegfűszeget, néhány darab fahéjat, egy kevés cukrot és tálalás előtt főzd egy kicsit.”

A mai glöggnek már kevés köze van a forralt borhoz, elkészítését rengeteg weboldal és blog taglalja.

Az alábbi recept forrása:  goscandinavia.about.com

1 üveg vörösbor, 0.5 liter brandy vagy vodka, 10 hüvely kardamom, 1 rúd fahéj, ½ narancs héja, 20 dkg cukor, 5 szegfűszeg és a tálaláshoz: sok-sok mazsola, mandula, szárított füge.

Az egészet lassú tűzön, nem forralva kb. 45 percig melegítjük. Ezután átszűrjük és forrón, rengeteg mazsola és néhány szem mandula hozzáadásával csészékben kínáljuk.

Julmust

Kizárólag Svédországban terjedt el ez az eredetileg a sör alkoholmentes alternatívájának szánt üdítőital, melyet Karácsony és Húsvét környékén fogyasztanak – mikor Julmust helyett Påskmust címkét kapnak az üvegek. Decemberben azonban a kb. 9 millió lakosú ország nagyjából 45 millió liter Julmust-ot iszik meg. :) A Coca-Cola-hoz hasonló ízű és állagú ital pontos receptje a mai napig titkos, egyedül a feltaláló Roberts család örebro-i üzeme állítja elő.

Az ital a karácsonyi időszakban annyira népszerű, hogy ilyenkor a Coca-Cola termékek fogyasztása több, mint 50%-kal esik az év többi részéhez képest. Érdekesség még, hogy 2004-ben az amerikai cég is piacra dobta a saját Julmust-ját, de az emberek továbbra is a Roberts AB által előállított italnál maradtak, így 2008-ra teljesen el is tűntek a Coca-Cola Julmust palackjai a polcokról.

Saffransbullar és pepparkakor

Sáfrányos zsemle és gyömbéres mézeskalács: a két legkedveltebb karácsonyi péksütemény. Az előbbit formája miatt Lúcia macskájának (lussekatter) is nevezik. A decemberi időszakban minden élelmiszerboltban, benzinkúton és pékségben lehet kapni, darabját kb. 14-17 svéd koronáért (kb. 475-575 forint).

Otthoni elkészítése az élesztős kelt tészta miatt elég időigényes, de itt találtok hozzá receptet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!