Szicília – kockázatok és mellékhatások tekintetében

Amikor ezeket a sorokat írtam, kissé még a friss események hatása alatt álltam, de mára minden pozitív és a dolgok szépen lassan a helyükre kerültek. Ezt a cikket egyáltalán nem egy Szicília elleni kampányának szántam, csak a velünk megtörtént események egy rövid epizódját osztom meg veletek!

Turistaként vagy frissen érkezett átutazóként bizony úgy vélhetjük, hogy ezen a szigeten mindenből divat a túlzás! Idézve a szicíliaiak kisebb panaszáradatát: „egy kicsit hideg van”, „egy kicsit sok az esőzés télen”, vagy csak szimplán: „egy kicsit unalmas itt az élet”!

Amíg valahol kívülállónak számítunk, addig mások életét hajlamosak vagyunk tökéletesnek látni, ami közelebbről szemlélve mégsem az, pedig az életben minden hozzáállás kérdése: míg nekem a tengerpart közelsége és a februári tavasz maga a földi paradicsomot jelenti, addig az itt élők nem látják mindezt a csodát, ami körülveszi őket!

Naplemente. (Fotó: Mihálydeák Rita)

Naplemente. (Fotó: Mihálydeák Rita)

A szicíliai élet kockázatai nálunk mégis gyorsan felszínre kerültek, de bárhova is költözzünk, sajnos mindig jöhetnek az átlagnál szerencsétlenebb időszakok. Ez a ”hideg-zuhany” bennünket itt ért el, de szerencsére csak apróbb bosszúságokról volt szó!

Ha Szicíliában keresel kiadó szobát, esetleg hosszabb távú albérletet, megéri már az első látogatáskor rákérdezni, hogy egészen biztosan minden működik-e a házban! Olyan „apróságokra” gondolok, mint például az áram, a fűtés vagy épp a gáz.

Kockázat: a pozitív válaszra fölösleges alapozni, úgysem árulják el a rejtett hibákat (erre a csattanóra a beköltözés után pár nappal számíthatunk).

Mellékhatás: habár kifizetted előre az első havi lakbért, fűtés és normális áramszolgáltatás hiányában hétvégére mégis kénytelen vagy más szállás után nézni (mázli: a tulaj felvállalja a költségeket)!

Ha a kényszer-kilakoltatás után, a házba visszatérve, minden rendben működik (végre használhatod a mosógépet és a hajszárítót), akkor is biztos, hogy előbb-utóbb felüti a fejét egy újabb meglepetés!

Kockázat: a nemrég bekötött internet nincs a topon!

Mellékhatás: igaz, hogy a „szakemberek” jó fejek voltak, de ha segítségre szorulsz, akkor az „ej, ráérünk arra még” típusú válasznál biztatóbbat ne is remélj! A beígért 8 mega helyett be kell érned napi 1-2 megával, ünnepnapokon pedig maximum 4 megával már táncra is perdülhetsz! (Megjegyzés: az sem mellékes, hogy itt a szigeten levő néhány internetszolgáltató közül mi elvileg az egyik „legjobbat” szereltettük be!)

Amikor kék az ég. (Fotó: Mihálydeák Rita)

Amikor kék az ég. (Fotó: Mihálydeák Rita)

Ha vendégségbe mész

Kockázat: túl erős eszpresszo ivás este 6 óra után.

Mellékhatás: éjjel 3-ig biztosan nem alszol a koffein hatásától!

Fogadalom: többé sosem iszol eszpresszót, de ha mégis, azt legkésőbb délután 2-ig teheted meg!

Otthon

Kockázat: hangos szomszédok.

Mellékhatás: a te TV-det is túlharsogja a szomszédé, a vékony falak és szigetelés hiányában pedig belecsöppenhetsz az olasz családok mindennapi életébe!

Mellékhatás 2: a szomszéd riasztója az éjszaka kellős közepén kapcsol be, és mivel a tulajdonos csak hétvégenként van a házában, arra kér, hogy legyünk türelemmel, míg az elem lemerül! Most már csak abban reménykedünk, hogy nem Duracell elemmel működik, különben hetekig fog tartani az éjszakai ébresztőnk!

Kockázat: viharos szél.

Mellékhatás: félő, hogy emiatt az összes apróbb neszre is felriadsz éjszakánként (míg meg nem szokod, hogy a szicíliai tél viharos).

Mellékhatás 2: a wifi internetedet a szél irányítja, vagy néhány órára teljesen működésképtelenné varázsolja!

Általános

Kockázat: gyors beszéd.

Mellékhatás: még az artikulálás sem segíti megértetni veled a szicíliai dialektust. Nem tudom ezzel, hogy vannak a „folyékony olaszt” beszélők, de nekem ez igazi fejtörést okoz.

Mindent összevetve a szicíliai élet felér egy igazi kalanddal, és az összes, utunkba gördülő kisebb akadály ellenére élvezzük a szigetlakók nyugodt életét, és repesve várjuk a tavasz beköszöntét!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!