- GlobSpot - http://globspot.hu -

Vadászgép túra és vendégeskedés Wallenbergnél

Posted By Ács Zoltán On 2013. április 7. vasárnap @ 08:00 In Európa,Svédország,Sztorik | No Comments

Öt kávé volt bennem az előző este miatt, a -13 fokos stockholmi tavasztól pedig át voltam fagyva, mikor többedmagammal együtt találkoztam Peter és Jacob Wallenberg jobbkezével, a nagy hatalmú, szürke eminenciás Erik Belfragével.

Aki nem tudná: Wallenberg (szinte mindegy melyikőjük) az echte  skandináv ősburzsuj, a viking Rockefeller, Csányi szorozva Demjánnal. A köbön. Úgy öt generáció óta. (És igen, a II. Világháborúban Budapesten zsidókat mentő Raoul Wallenberg is a családhoz tartozott.) Kitöltöttem a hatodik kávét a visszafogottan elegáns, már-már szerény tárgyalóban, de egy kortyot sem ittam belőle, annyira izgalmas volt Belfrage előadása a Wallenberg birodalomról, az Investor AB-ről.

[1]
A legszebb stockholmi szálloda, a Grand Hotel is a Wallenbergeké

Eleve izgalmas, hogy Svédországban a legtöbb komoly vállalat mintegy féltucatnyi, egymással átláthatatlanul összefonódó, mesésen gazdag és befolyásos család tulajdonában van. A svédek pedig büszkék rájuk. Az Investor AB üzleti modellje és stílusa azért izgalmas, mert az elmúlt évtizedekben a legtöbb svéd cégnek is mintául szolgált. Egy jellegzetes vonás a vállalatcsoport üzletpolitikájából, hogy legtöbb cégében jelentős kisebbségi tulajdont szerez, esetleg épphogy többségben van, a managementben viszont felül van reprezentálva, és általában birtokolja az irányitás jogait. Csak egy pár cég a birodalomból, hogy tudjátok hova rakni Wallenbergéket: SEB Bank, Atlas Copco, Saab, Husqvarna, Electrolux, Ericsson, AstraZeneca, ABB, a Nasdaq csaknem 10 százaléka stb.

A Wallenberg család szinte állam az államban, tavaly 5611 milliárd forintos nettó árbevételük volt, ami a magyar GDP bő 20 százaléka. Lenyűgöző egy család, mindenféle értelemben. Az út apropója egyébként az volt, hogy megmutassák a magyar újságíróknak, hogy cserébe, amiért Gripen vadászgépeket vásároltunk, mennyi sok pénzt pumpált ez a svéd csoport a magyar gazdaságba. Nos, sokat is, meg keveset is, nem ők fognak kihúzni minket a gödörből, ez már világos, de ez egy máshová írt, másik cikk témája lesz. Hiszen ez mégiscsak a Globspot, ahol inkább olyasmiket illik ecsetelni, hogy milyen érzés egy 15 milliárd forintos, a hangsebesség kétszeresét elérni képes vadászgépben pöffeszkedni. Kurva jó.

[2]
Beszállás a pilótafülkébe

Egy vadászgép egyszerűen mindenkinek jól áll, még a linköpingi üzem portájánál söprögető takarítónőt is szexivé tette volna. Ötéves gyerekké változtam a pilótaszékben, aki azonnal a fegyverválasztás gombjához nyúl, becélozza az üzemcsarnok másik felében parkoló gépet a head-up displayen keresztül, aztán együtt röhög a guide-dal, egy svéd pilótával.

[3]

Tüzelésre felkészülve

Aki egyébként bámulatos türelemmel magyarázta el a világ egyik legfenségesebb járművének titkait egymás után kb. tizenháromszor. Repültem is, persze csak a szimulátorral, ami döbbenetes élményt volt. Még nekem is, akinek egyébként még soha életében nem jutott eszébe számítógépen repülős játékkal játszani. Persze ez más.

[4]
Fotó: Dér Imre

Egy gömbben van a pilótafülke, a gömb falára pedig kivetíti a gép a tájat. Remek érzés volt felrobbantani 600 méter magasból egy csúnya betonhidat a békés északi fenyőerdő melletti autópályán, ajánlom mindenkinek.

[5]
Fotó: Dér Imre

Amúgy nem egy különösebben szép vagy emlékezetes város ez a Linköping, inkább olyan kellemesnek és nyugodtnak mondanám, a részletekhez viszont piszokul értenek ezek a svédek. A szálloda szaunája ugyanis a 4 emeleten volt, a hatalmas ablakon keresztül pedig premier plánban láttuk, amint landolnak a vadászgépek. A panoráma vetekedett a budapesti Hotel President elnöki lakosztályának vendégbudijával, ami egyébként a legszebb kilátást nyújtó klotyó az országban, szóval ezt komoly bóknak szántam.

Ja, ha Stockholmban jártok, tudom ajánlani az Eriks Gondolen Restaurangot [6], remek helyre vittek minket vendéglátóink. 33 méter magasan ilyen jót még biztosan nem ettem. Külön élmény volt hallgatni – és remélem nem fecsegek ki ezzel államtitkot – a Loire melletti régióból származó bortól jókedvű, magas rangú svéd hivatalnokot, amint emelkedett hangulatban a Vasa-dinasztiáról beszél. Jó kis vacsi volt, Stockholmba vissza kell még mennem egyszer.


Article printed from GlobSpot: http://globspot.hu

URL to article: http://globspot.hu/sztorik/vadaszgep-tura-es-vendegeskedes-wallenbergnel/

URLs in this post:

[1] Image: http://globspot.hu/wp-content/uploads/2012/03/01_Grand-Hotel.jpg

[2] Image: http://globspot.hu/wp-content/uploads/2012/03/184913_10150107247712416_2100257_n.jpg

[3] Image: http://globspot.hu/wp-content/uploads/2012/03/185681_10150107248057416_657122415_6267353_6980681_n.jpg

[4] Image: http://globspot.hu/wp-content/uploads/2012/03/110217saab21010.jpg

[5] Image: http://globspot.hu/wp-content/uploads/2012/03/110217saab1001.jpg

[6] Eriks Gondolen Restaurangot: http://www.eriks.se/

Copyright © 2011 GlobSpot. All rights reserved.