25%! 40%!! 70%!!! 100% Black Friday!!!!

Vannak napok az évben melyeket a várakozás, az izgalom és egy ici-picit  az őrület is vezényel. Ilyen az Egyesült Államokban a Hálaadást követő Fekete Péntek, a sokak által kedvelt Black Friday.  Köztudott, hogy ezen a napon a kereskedők tömegesen adnak el árut, jelentős nyereséget termelve. A számlakönyvekben a fekete (a nyereség színe a könyvelésben)  győzedelmeskedik  a piros felett (a veszteség színe). 

Ezzel a nappal gőzerővel megkezdődhet a hagyományos bevásárlási szezon, mely egy jó ideig eltart.  Egy jóléti társadalom bizony igen nagy teret tud biztosítani azok számára, akik egy-egy tömeggel, olykor akadályokkal  teli vásárlást élményként tudnak megélni. Én kétlem, hogy ebbe a rétegbe sorolnám magam. De még változhatok idővel, ki tudja mit hoz a jővő?

Még alig hűlt ki az ünnepi asztalra kerülő pulyka. Mindent betöltő illata még feledésbe sem merült, de a nagyszabású leértékelésekre vadászó, akcióéhes vásárlói tömeg már készen áll az ünnepet követő hajnali kelésre. Péntekre virradva az  övék lesz a színpad, a vásárlók lesznek a főszereplők.

(fotó: Getty Images/Joshua Lott)

(fotó: Getty Images/Joshua Lott)

Én jobb esetben, csak kívülről szemlélem őket. Valahol talán irigylésre méltó a lelkesedésük, a kitartásuk és a napba vetett hitük.  Hajnalban felkelni, órakat türelmesen vagy éppen türelmetlenül várakozni egy–egy áruház kora hajnalban megnyíló kapuja előtt, nem is lehet olyan egyszerű.

Én személy szerint anyaként a  hajnali keléseket már hosszú évek óta gyakorlom. Talán ezért sem hoz lázba a pénteki őrület. Bár lehet, hogy sokat veszitek, hisz köztudott, hogy aki korán kell aranyat lel. Talán ez vezérli a lelkes vásárlóközönséget is, akik bíznak abban, hogy sok mindent jó áron tudnak beszerezni.  Állítólag az akciók hajnalban tetőznek, ilyenkor a kereskedők – akik ezen a napon nagy bevételhez igyekeznek jutni -, jelentősen alacsonyabb  árakat szabnak ki bizonyos portékára, vagyis megéri a vásárlás.

(fotó: Getty Images/ Dan Dennison)

(fotó: Getty Images/ Dan Dennison)

Annak ellenére, hogy a jeles nap nem ünnepnap, sokan szabadságot vesznek ki az alkalomra.  Úgy látszik, hogy nem bánják, hogy veszítenek az amúgy is limitált szabadnapjaikból egyet. Sokan, már csütörtök este, kempingeznek a jó nagyra tervezett bevásárló központok előtt. Így nagy valószínűséggel ők lesznek azok, akik a kávéjukat még bőszen kortyolgatva, a hosszúra nőtt sor elejére kerülnek, első befutóként. Biztos van ennek számos előnye. A hajnali öt órai kezdés az átlagos, de vannak áruházláncok (pl. Wallmart, Sears, Macy’s, Best Buy…) ahol az ajtók még korábban megnyílnak a vásárlók előtt. A legnagyobb mértékben leértékelt árukból ugyanis csak kevés kerül a polcokra – van is küzdelem értük.

(fotó: Getty Images/Spencer Platt)

(fotó: Getty Images/Spencer Platt)

Addig jó, amíg a nagy tömeg kezelhető. De voltak már évek, amikor a híradóból követhettük, hogy elszabadult a pokol. Jött a könyöklés, az egymás eltaposása, az ajtók beszakítása, színre lépett az erőszak. Jobb esetben azért ez kimarad a forgatókönyvből. Már amennyire ez elkerülhető.  Voltak évek, mikor a kevésbé kordában tartott vásárlói láz és az erőszak halálesetet is okozott. Ez szomorú és döbbenetes, számomra valahol érthetetlen.

Mindenek ellenére, tavaly a családommal felbátorodtunk. Ha már ebben az országban élünk, éljük meg az eseményeit is.  Elhatároztuk, hogy most mi is csatlakozunk a tömeghez, és a kereskedelem legfontosabb napján megnyitjuk a pénztárcánkat. Vagyis elővesszük credit-kártyánkat.  Igaz nem hajnalban, de a délutáni órárakban útnak indultunk, belevetettük magunkat a forgatagba. Az autópályára már a felhajtás sem volt egyszerű. Ezt értelmezhettük volna jelként is, de nem tettük. Miközben álltunk és várakoztunk a autókkal teli sávok egyikében, többször megfordult a fejemben a gondolat, hogy bizony jó lett volna otthon maradni. De a visszafordulásra már esély sem volt, így lassan, de biztosan haladtunk a célunk felé. Az amúgy fél órás utat vagy két óra alatt tettük meg. Az autóba került DVD-lejátszó életmentő volt aznap (is). A zsúfolásig teli parkolóban közel sem volt egyszerű helyet találni, Már esteledett, de az áruházak előtt mág mindíg sorok álltak. Kígyózott a tömeg, árukkal tömött csomagjaikkal próbáltak utat törni maguknak. Néha sikerült, néha nem.

(fotó: Getty Images/Yana Paskova)

(fotó: Getty Images/Yana Paskova)

Nos, itt várakoztunk mi is, és ha már rászántuk magunkat és eljöttünk ide, egy-egy sor végére azért beálltunk. Persze, a gyerekeknek hamar elfogyott a türelme. Hogyne fogyott volna el? A perec valahogy úgy tűnt, hogy még gyorsabban elfogyott a kezükből, mint ahogy szokott. A karácsony fényei, az égig érő, díszes fa egy darabig lenyűgözte őket, aztán ez a pompás látvány is unalmassá vált. Be kell látni, hogy voltak azért akciók, főleg az elektronikai-, és a játék boltokban. Bizonyára megérte volna a sorok végére beállni, de ezt három gyerekkel az ember semmiképp ne tegye. Ezt aznap megtanultam. Az elv, hogy aki mer az nyer, az nekünk aznap dugába dőlt.

(fotó: Getty Images/Kena Betancur)

(fotó: Getty Images/Kena Betancur)

Forgatag, szenvedélyes vásárlók tömege, lökdösődés, zsúfoltság, zaj, árleszállítás, bevásárlási roham.  A Hálaadást követő nap ezt hozza magával. Mindenki döntse el maga, hogy ezzel meg tud-e “küzdeni” vagy sem, vagy érdemes-e egyáltalán.  Sokan úgy gondolják, hogy igen. Azért persze jó tudni, hogy nem  minden termék ilyenkor a legolcsóbb. Mindenesetre, Fekete Péntek napján a kereskedők fő célja a nyereségtermelés. Nekem lehet, hogy egyelőre fontosabb a nyugalom megőrzése. Még szerencse, hogy vannak egyre bővülő online rendelési lehetőségek is,  valamint számos Fekete Péntek előtti és utáni akciós vásárlási opció is.  Közvetlenül karácsony előtt is érdemes a boltokba ellátogatni az árleszállítások miatt, ahogy ezt sokan meg is teszik.

Ahogy hallom, a Fekete Péntek már Magyarországra is betette a lábát. A nap közeleg, vásárlók készüljetek!

(Még több cikk vásárlásról, ünnepekről és karácsonyról itt: vásárlásünnep, karácsony. Még több az Egyesült Államokról itt: Egyesült Államok. Még több cikk Rékától itt: Peti-Peterdi Réka.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még az Egyesült Államokról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Amerikában csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!