A Globspot kiemelt témája: Szíria

A fegyverek folyamatosan ropognak, az érkező hírek egyre aggasztóbbak és egy elég kétes magyar szál is belekeveredett az eseményekbe – Szíriában tombol a polgárháború. Szokásunkhoz híven szeretnénk a megszokottól eltérő módon megközelíteni az eseményeket, hiszen a híreket mindenki ismeri, de az országot valószínűleg csak kevesen. Pedig Szíria a világ legősibb kulturáinak földje, egy csodálatos és izgalmas ország, ahol sokáig békében éltek egymás mellett a különböző vallások és kultúrák. Tudjatok meg többet a közel-keleti országról, és a kialakult konfliktusról a Globspot dossziéja révén!

Az elmúlt hetek külpolitikai híreit a botrányos Mohamed film és az általa kiváltott felháborodás és erőszakhullám uralta. Teljesen érthetetlen, hogyan képes egy ennyire jelentéktelen súlyú – és senki által el nem ismert – alkotás ilyen szintű indulatok kiváltnii, majd ilyen feszültséggé eszkalálódni. Bihari Ádám cikke segít eligazodni ebben az elsőre érthetetlen, erőszakos káoszban, és megvilágítja, milyen feszültségekből táplálkozik a most, egy szikrától fellobbant futótűz, illetve, hogy milyen összefüggései vannak az ügynek a szír eseményekkel.

Az arab világból kiindult tüntetéshullám egyik fő oka valószínűleg a legutóbbi, hasonló társadalmi turbulencia sikertelenségében rejlik… A tömegek most ébrednek rá, hogy vérrel és verítékkel elért változások nem hozták meg a várt eredményeket.

Bihari Ádám cikke a képre kattintva olvasható!

Mikor egy, a szíriaihoz hasonló konfliktusról hallunk, nem árt néha elvonatkoztatni a mainstream csatornákon érkező információktól. A Globspot erre is lehetőséget ad: Iványi Márton interjúja révén megismerhetjük egy – az uralkodó rezsim vezetője iránt lojális, hazafias – szír fiatal véleményét. Az interjúalany véleménye bizonyára vitatható sokak számára, de nem is ez a lényeg: a lényeg, hogy a nyugati állásponttal ellenkező véleményt is meg kell ismerni, így kerek a történet, és így kerek a világ! (Én amiatt érzek fontosnak elolvasni egy ilyen interjút, mert megmutatja, mennyire relatív minden egy ehhez hasonló konfliktusban – nem tudok azonosulni a szír srác véleményével, de abszolút megértem, hogy ő miért azt gondolja, amit, és nem fanatikus őrültként tekintek rá, mint ahogy az Aszad rezsim híveit sokan elképzelik.)

A hazád nem egy hotel, amit elhagysz, ha rossz a szolgáltatás…Az országunkat soha senkinek nem sikerült lerombolni, tehát túléljük ezt is, a jövő majd igazolja a szavaimat.

Kattints a képre az interjúhoz!

Említettem a bevezetőben, hogy Szíria egy hihetetlen gazdag kultúrájú ország, és elég szomorú apropó, hogy éppen a polgárháború révén kerül az érdeklődés középpontjába, de ha már ott van, ismerjük meg azt az oldalát is, amiről máshol tényleg nincs szó: az ország mindennapi, békés életét és a páratlanul gazdag múltját!

Az Eufrátesz völgye a legősibb civilizációk bölcsője, ezt a csodálatos térséget mutatja be nekünk Lengyel László, aki több, mint 50 országot járt már be életében, szóval tőle igazán hiteles és élvezetes beszámolót várhatunk!

Hogyan élnek azok az emberek, akik feje fölött (akár életükről, halálukról) több ezer km-re lakó politikusok döntenek? Milyenek a szír emberek? Milyenek falvaik, városaik? Ezeknek próbálok utánajárni a soron következő írásaimban.

Ismerd meg az Eufrátesz völgyét a képre kattintva!

A történelem forgatagában eltűnt népek és civilizációk nyomai után kutathattok velünk a lenyűgöző és misztikus sivatagi romvárosok között járva, szintén Lengyel Laci révén! Történelem óra Globspot módra:

Az oázisváros hamar naggyá nőtt, lakói megelégelve a római uralmat, Zenóbia királynő vezetésével egy független államot vívtak ki maguknak. Palmyra gazdagsága fitogtatásaként a rómaikéval vetekedő épületeket, palotákat, templomokat, színházat épített.

Irány a sivatag – kattints a képre!

Még többet akarsz tudni Szíriáról? Akkor ezt a cikket semmiképpen ne hagyd ki!

Reméljük sok kérdésre választ kaptok és sok új, érdekes információt megtudtok a dossziénk révén, jó olvasgatást!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!