A muszlimok ártatlansága és a Közel-Kelet bűnei

Miért pont most? Miért ekkora erővel? Tényleg egy film miatt? Nézzük csak meg miért okozhatott egy idegesítően gyatra amatőr film ekkora felfordulást.

Az Innocence of Muslims, vagy korábbi címén Innocence of Bin Laden egy borzalmasan gyenge tákolmány, amelynek láthatólag egyetlen célja valóban az, hogy egy retardált szexmániás idiótának fesse le a muszlim vallás atyját. Mohamed prófétát az iszlám legtöbb ágazata szerint tilos ábrázolni bármiféle módon. Ennek egyes magyarázatok szerint az volt az oka, hogy a szent ember körül ne alakulhasson ki személyi kultusz. Az iszlám kultúrán belül ugyan akadtak példák a vizuális megjelenítésre, de a próféta arcát ezeken is kitakarták. A távolságtartó belső próbálkozásokon kívül minden hitetlen által készített ábrázolás szentségtörésnek számított és bosszúért kiáltott.

Ez azonban ömagában nem magyarázza meg, miért égnek ma nagykövetségek Líbiában, Tunéziában és Szudánban. Miért tüntetnek ezrek a párizsi, a londoni, sőt a tel avivi amerikai nagykövetségek előtt egy olyan film miatt, amely ugyan megszegi az ábrázolás szabályait, sőt ízléstelen (ráadásul humortalan) módon űz gúnyt a prófétából, de láthatóan az amerikai állam és állampolgárainak legjobb esetben is csupán megvetésére, de általában legfeljebb ignoranciájára tarthat számot.

Az amerikai diplomáciai létesítmények támadása ugyan nem újdonság a Közel-Keleten, az égő amerikai zászlók látványához is hozzászokott már, aki a nemzetközi tévécsatornák híradásait követi. A mostani események igazi jelentősége azok globalitásában rejlik. Nem csupán muzulmán államokban zajlanak, hanem olyan nyugati országokban, ahol jelentős muszlim lakosság él.

Az arab világból kiindult tüntetéshullám egyik fő oka valószínűleg a legutóbbi hasonló társadalmi turbulencia sikertelenségében rejlik. Az arab tavasz ugyan számos közel-keleti diktátort és autoriter uralkodót taszított le a hatalom csúcsáról, ám helyükbe legjobb esetben is konzervatív vallási alakulatok kerültek. A tömegek most ébrednek rá, hogy vérrel és verítékkel elért változások nem hozták meg a várt eredményeket. A jelenlegi vezetők még nincsenek elég régóta a helyükön ahhoz, hogy számon lehessen kérni őket, a katonai puccs esélye pedig éppen a civil kontroll átvétele miatt csökkent a legtöbb érintett országban, már ahol egységes maradt egyáltalán a hadsereg.

Az embereket ezért volt ennyire egyszerű a régi ellenségek ellen irányítani egy olyan zagyva kreálmánnyal is, mint az Innocence of Muslims. Remek kérdés ugyanakkor, hogy a próféta kigúnyolása, ami tulajdonképpen egy ember agyszüleménye volt, – aki ráadásul mint kiderült, egy kopt keresztény egyiptomi arab, akit drogkereskedelem miatt már börtönben is ült – miért üti ki a biztosítékot és több tízezer muszlim lemészárlása Szíriában miért nem.

Az összeesküvéselméletek híveinek rossz hír, hogy Asszad elnöknek valószínűleg az égvilágon semmi köze filmhez, pedig valószínűleg nincs ember, akinek többet használt volna az általa kiváltott világkörüli botrány. A CNN címlapján sehol sem szerepel a hír, hogy Aleppó és Rastan városát hevesen ágyúzza a rezsim hadserege, továbbra sem kímélve a civil lakosságot, akik közül a lázadók által készített videók tanúsága szerint sok a gyermek és a nő is. Csak vasárnap 11 ember halt meg Aleppóban Shaar kerületében és további 11 a város északi részében és Szíria számos másik városában is tovább zajlik a felkelés kegyetlen vérbefojtása.

Az Egyesült Államok XX. századi Közel-Kelet politikájának jelentős felelőssége rejlik a térségben uralkodó nyugatellenes hangulat kialakulásában. Katonai puccsok támogatása demokratikus átalakulások közepén, szabadon választott vezetők leváltásában való konspirációk, Irak és Afganisztán megszállása, folyamatos, a diplomáciai érzékenységet gyakran teljesen nélkülöző intervenció a térség politikájának alakításába. Ez a viselkedés – tekintet nélkül arra, hogy valóban szolgálta-e az amerikai érdekeket, vagy nem – szükségszerűen megágyazott annak, ami ma zajlott. Jelenleg azonban sem a muzulmán világnak, sem a Nyugatnak nem használ a frissen szított tűz, csak annak a véreskezű diktátornak, aki most a nyugati sajtó figyelmétől megszabadulva szabadon gyilkolhatja tovább saját állampolgárait, hogy ezzel nyerje vissza tekintélyét és szerezze vissza az ország feletti teljes és abszolút iránytást.

Holnap induló dossziénk kiemelt témája Szíria lesz!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!