Az élet megy tovább – a ciprusi bankválság személyes oldala

Általában utazási témakörben írok Ciprusról, de az elmúlt 13 nap eseményei engem is arra ösztönöztek, hogy leírjam, mi hogyan is éltük meg a ciprusi bankválságot. Nem foglak benneteket untatni az interneten egyébként is elolvasható hírekkel, hogy mennyi pénzt lehet kivenni és mennyi a tőkekorlátozás stb., inkább a személyes tapasztalataimról számolok be. (Nem vagyok közgazdász, hanem bölcsész.)

Az elmúlt napokban mindenki folyamatosan vette ki és hordta haza a megtakarított pénzét automatákból annak ellenére, hogy a napi limitet lecsökkentették 100 euróra (ez a Laiki Bank esetében 400 euró/kártya/nap). Mi nem álltunk sorban 12-kor, amikor a bankok nyitottak, a pénzünk egy részét már kivettük az elmúlt hetekben, és a mindennapi élethez kell, hogy maradjon bent a bankban pénz. Ebből fizetik az emberek a villanyszámlát, a lakásbérlést stb. Mivel az üzletekben eddig is lehetett bankkártyával fizetni, ezért nincs értelme minden pénzünket kivenni és itthon “rejtegetni”, mert ugyan sokan ezt teszik, de a lopások és rablások száma is megszaporodott és nem szeretnénk, ha a házunkból lopnák el a pénzünket.

Mindenki ideges, mióta kirobbant a bankkrízis, de az élet ettől függetlenül megy tovább. Mi egy kisebb településen élünk, ide sok turista jön nyaralni és nem volt olyan komoly a helyzet, mint Nicosiában például, bár szerintem az egész elég civilizáltan zajlott Görögországhoz viszonyítva. Úton-útfélen erről beszélt mindenki, jobb lett volna ezt az elmúlt 13 napot internet nélkül végigélni, mint a szomszédunk, aki nem néz tévét és nem is internetezik.

Mivel nagyon sok angol nyugdíjas vett itt házat és költözött kellemesebb éghajlatra egy kemény munkával teli aktív élet után, őket nagymértékben érintik a Cipruson bekövetkezett gazdasági változások. Mindenki Angliából kapja a nyugdíját, viszont az angol nyugdíjfolyósító pénztár nem küldi a nyugdíjakat ciprusi számlákra többé (legalábbis hosszú ideig még nem). Ha Angliában van számlájuk azzal sem járnak jobban, hiszen akkor meg ott van a váltási árfolyam, ami nem mindig a legkedvezőbb. Így ők készpénzhez nem könnyen jutnak hozzá.

Ciprus

Sokan közülük az egész életük során megspórolt pénzüket ciprusi számlákra rakták be, hogy majd ebből élnek életük hátralévő részében. Vannak olyan külföldre települt ciprusiak, akik öregkorukra visszavágytak a hazájukba és ők is visszahozták a vagyonukat. Ha 100 ezer euró feletti ez a megtakarítás, akkor abból a mostani hírek szerint ha a Bank of Cyprus-nál volt számlájuk, akkor akár 40%-ot vehetek el, ha a Laiki Banknál, akkor ez lehet akár 80% is, ami meglehetősen sok. Ez is bizonyítja, hogy Cipruson nem csak orosz oligarchák mosnak pénzt, hanem rendes emberek is élnek, bár a média szerint itt csak dúsgazdag milliomosok süttetik a hasukat.

Ma például egy kisvállalkozó azért nem tudta elhozni az autóját a szerelőtől, mert a szerelőműhely előre kéri a javítás árát készpénzben és mivel nem tudta azt kivenni az automatából (napi limit 100 euró), kártyát pedig meg nem fogadnak el. Így a szerelő is jelentős bevételektől esik el napi szinten.

A bérből és fizetésből élők nem kaptak fizetést március 15-ke óta, a munkanélküli segélyeket sem folyósították. Akinek minden centje be van osztva, annak az egész helyzet nagy anyagi megterhelést jelent. Az üzletekben gyűjtött hűségpontokat fel lehetett ajánlani az elégséges készpénztartalékokkal nem rendelkező rászorulóknak.

Tehát a helyzet nem rózsás és bizonyos, hogy hosszútávon nagyon visszaveti a ciprusi bankkrízis az ország gazdasági fejlődését. A legrosszabb az egészben, hogy megingott az emberek hite a bankokban és nemcsak itt, hanem szerintem egész Európában. Hiszen ha egyszer előfordul ilyesmi, bármikor bekövetkezhet egy másik országban is.

Az élet viszont megy tovább, a tenger továbbra is csodálatosan kék, a turisták jönnek a világ minden részéről és a mediterrán nyár mindjárt indul.

Ma Pafoszon járva készítettem pár képet, hogy mi volt a helyzet a bankok környékén. Voltak ugyan sorok, de nem volt igazán vészes. Most vettem csak igazán észre, hogy mennyi bank van itt, szinte minden sarkon egy… (a képek minőségéért elnézést kérek, de mozgó autóból készültek).

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!