Az emberközeli Sauli Niinistö – a finnek túlélője

Az 1948-ban született Sauli Niinistö idén, 2012-ben a Nemzeti Koalíciós Párt (Kokomus) jelöltjeként nyerte meg a finn választásokat. Tapasztalt politikus, családapa és akár a finnek hősének is nevezhetnénk őt. Politikai pályája egészen 1987-ig nyúlik vissza. Ezt a mintegy 25 évet megannyi személyes és politika mérföldkő tarkítja, ami még emberközelibbé és még szerethetőbbé teszi őt. Legalább is az én számomra, így „idegen szemmel”.

Emlékszem, amikor tavasszal a választásokra került a sor, már nekem is volt szavazati jogom. Én majdnem teljes jogú és jó állampolgár lévén elkezdtem kutakodni, hogy jó-jó, de mégis kire szavazzak? Nekem a pártok, színek, oldalak sosem mondtak túl sokat, inkább a politikus személyisége, beszédei és kisugárzása visz döntésre. Most sem tettem másképp, mert nem szerettem volna a finnek igen jó szavazati arányát (6 évvel ezelőtt 73,9 %; idén 72,7 %) lehúzni azzal, hogy én nemtörődömségből nem megyek el szavazni.

Wikipédia ide vagy oda, a jelöltek személyes honlapja, néhány esetben Facebook-profilja igen érdekes információkkal látott el. Csak hogy Saulinál maradjunk, (ha megengeditek nekem, hogy így letegezzem „Herra Niinistőt” ) „Sauli Niinistö personal life” kifejezésre, olyan adatok és olyan mennyiségben találhatók, hogy ha valaki nem tudja, hogy Sauli politikus, nyugodtan gondolhatná, hogy ő csak egy finn nemzeti hős… féle. Rengeteget cikkeznek az életében bekövetkezett tragédiáról, amikor 1995-ben első felesége, Marja-Leena, 20 év házasság után autóbalesetet szenvedett és meghalt. Vannak, akik gyilkosságról beszélnek, vannak, akik csak balesetet említenek. A következmény ugyanaz, Sauli egyedül találta magát 2 fiú gyermekével, a 20 éves Nuttival és a 15 éves Matiasszal.

Sauli és Marja Lena, forrás: www.iltalehti.fi

Néhány évvel később, özvegyként, eljegyezte a korábbi szépségkirálynő, később kulturális minisztert, Tanja Kerpalát. Sosem házasodtak össze és rövid idő után, közös megegyezéssel fel is bontották eljegyzésüket.

2004-ben ismét egy nem mindennapi tragédia érte Niinistőt. Fiaival, thaiföldi nyaralásukat töltötték, amikor nem várt cunami sújtotta az országot. Nagyobbik fia a hotel tetőszerkezetébe kapaszkodva, kisebbik fia pedig Saulival együtt egy villanypóznára felmászva vészelte át a természeti csapást.

Szerelmi élete megkoronázásaként 14 évvel első felesége halála után, Sauli újraházasodott. A nála 29 évvel fiatalabb költőt és újságírót, Jenni Haukiót választotta maga mellé. A rosszmájúak azt mondják, a fiatal és dekoratív barna jól mutat az elnök mellett, mert így ő maga is letagadhat néhány évet… Sokan hasonlítják őket a korábban hosszú ideig elnöki poszton lévő Urho Kekkonenhez és feleségéhez Sylvihez, akik mindig jólöltözöttségükről és megjelenésükről voltak híresek. (Reméljük nem csak erről, hanem politikai aktivitásukról is.)

Sauli és Jenni, forrás : www.mtv3.fi

Sauli Niinistö egy komoly, nem túl sokat viccelődő, száraz humorú emberként ismert. Sokan bírálják őt szürke, bürokratikus stílusa miatt. Újságírói közegekben ismeretes, hogy bizony sokszor lemond interjúkat, nem minden médiával kooperál és kínosan figyel a róla megjelenő fényképekre, tartalmakra. Erős támogatója az Európai Uniónak és nagy hangsúlyt fektet a munkahelyteremtésre. Nyitott a NATO-val való tárgyalásokra, de kihangsúlyozta, hogy semmiképpen sem szeretné kockára tenni a jó viszonyt az amúgy is egyre távolodó szomszédokkal, az oroszokkal. Niinistö támogatja az LMBT-jogokat, de a házasság szót meghagyná annak valós – ellentétes nemű emberek közötti kapocs – értelmében.

És hogy miért is ilyen fontos ez? A tavaszi elnökválasztáson Niinistö legnagyobb ellenfele ugyanis a Zöld Párt meleg jelöltje volt. Pekka Haavisto nyíltan vállalja homoszexualitását, csakúgy, mint Finnországban elég sokan (és itt a közszférára gondolok, nem a civil állampolgárokra). A választás második fordulójába ők ketten jutottak be és Niinistö 63 % – 37% arányba nyerte meg azt.

Pekka Haavisto, forrás: www.iltasanomat.fi

A finnek 6 évre választanak elnököt és egy elnök egymás után maximum kétszer tarthatja meg az elnöki posztot. Pontosan ezért, ebben az évben a 12 évig poszton lévő Tarja Halonen már nem indulhatott. Ez nem jelent mást, mit hogy idén, december 6-án, Finnország függetlenségi napján Tarja Halonen helyett már Sauli Niinistö és az ő csodás fiatal felesége fogja fogadni a több száz vendéget az ünnepélyes kézfogásra. Ezt a ceremóniát mi is élőben követhetjük 3 órán keresztül a televízióból.

Sauli és Tarja, forrás: www.iltalehti.fi

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!