Bemutatkozás: Kálmán Mihály (Cambridge, USA)

Kálmán Mihály vagyok, 28 éves, a Harvardon doktorálok zsidológiából (well, Jewish Studies). Egy szerencsésen megválasztott kutatási témának köszönhetően a következő egy évben különböző levéltárakat fogok bújni Ukrajnában, Oroszországban, Belaruszban és Izraelben. Ezekből az országokból jelentkezem majd, csigalassúsággal száguldó riporterként.

Kilencévesen egy évet töltöttem Izraelben; az ekkor szerzett nyelvtudás, a középiskolai orosztanulás (majd az OKTV megnyerése), de legfőképpen az ifjonti hév vitt rá, hogy az ELTE szociológia szakja helyett mégis inkább a teljesen irreálisan hangzó orosz-hebraisztika szakpáron tanuljak. Ezt egy év után súlyosbítottam arab szakkal, majd egy félévet töltöttem moszkvai részképzésen a Puskin Intézetben.

Huszonhárom éves voltam, amikor elköltöztem Magyarországról, mert felvettek Oxfordba, Jewish Studies mesterképzésre, majd egy évvel később a Harvardra PhD-zni. Így alakult, hogy négy évet húztam le a világ kisvárosnyi méretű jobb agyféltekéjében, Cambridge-ben (mármint a Massachusetts-iben), ahol a Harvardnak, az MIT-nek, és a kismillió további egyetemnek-kutatóintézetnek-cégnek köszönhetően már-már nyomasztóan magas a szürkeállomány-koncentráció. Sokat tanultam-tanítottam, néha nagyon jól éreztem magam, néha belefulladtam a teendőkbe. Most egy kicsit mozgalmasabb időszak következik, sok helyváltoztatással, és remélhetőleg sok új élménnyel – ezeket próbálom majd megosztani a Globspot olvasóival.

Wannabe társadalomtudósként tudósításaimban elsősorban a helyieket foglalkoztató társadalmi-politikai kérdésekről, illetve az olyan, életüket meghatározó, mélyen beágyazott strukturális adottságokról és mentalitásokról szeretnék írni, amik magyar szemmel érdekesnek, néhol akár kisértetiesen ismerősnek tűnhetnek. E témák mellett azért helyet kapnak majd a mindennapi élet problémái, és esetleg a levéltári kaladjaim is. Nem vagyok sem turista, sem par excellence expat. Elképzelhető, hogy az előbbi és az utóbbi nézőpontot preferáló olvasók kíváncsiságát is sikerül kielégítenem, de az is könnyen lehet, hogy valami egészen más kerekedik ki a Globspotos blogolásból. Irány a Vadkelet!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!