Bemutatozás: Béni Réka (Valladolid, Spanyolország)

Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi karán nemzetközi gazdálkodást tanultam gazdaságdiplomácia szakirányon. Tudatosan készültem erre a szakra, mert életem egészében az utazás, felfedezés lételemem volt. Magyarországon élek, de Erdélyben születtem és egészen kicsi korom óta minden egyes évben heteket, hónapokat töltök Erdélyben. Mindig is tudtam, éreztem, hogy nem vagyok az a bizonyos egy helyben toporgó, sorsát nyugton elfogadó és az élet egyszerűen elérhető boldogságaival megelégedő ember.

2011-ben töltöttem egy fél évet Spanyolországban, azon belül is Castilla y León tartományban, Valladolidban. Ahol az Universidad de Valladolid közgazdasági karán (Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales) volt szerencsém tovább mélyíteni ismereteimet.

A véletlen szerencsének köszönhető, hogy a Főiskolán belebotlottam a spanyol nyelvbe. A középiskolában korábban már elkezdett francia tanulmányaimat szerettem volna folytatni, azonban a főiskolai francia nyelvű csoportban már nem volt több szabad hely. Elkeseredetten és tanácstalanul álldogáltam a folyosón, mikor felfedeztem a csodás plakátokkal, képekkel, furcsa szavakkal dekorált Spanyol tanszék bejáratát. Beléptem és megváltozott minden addigi elképzelésem. Így kezdődött a mi kis véletlen, de örökre szóló kapcsolatunk a spanyol nyelvvel.

Mikor másfél évvel később jelentkeztem, majd megkaptam a Spanyolországba szóló ösztöndíjamat, többen is kérdezték, hogyan merek kimenni, spanyol egyetemen tanulni, hiszen még épp, hogy csak makogok néhány mondatot spanyolul. Utólag már bevallom, hogy sosem mutattam ki valójában mennyire félek és igen, aggódom a javából, de az izgalom és a várt csoda reménye akkor is sokkal erősebb volt. Tenni kell, menni kell, bátran, kitartóan, felszegett fejjel, mert csak így juthatunk egyről a kettőre. Mindenkinek azt tanácsolom, tegye félre a folyamatos aggályait, ne keresse az örökös kifogásokat, hanem ha van egy kicsiny lehetőség is, akkor menjen és ragadja meg. Utána pedig az akaraterő úgyis megteremti az utat! Ez a kedvenc, saját magamat is folyamatosan biztató jelszavam.

A Globspoton szívesen beszámolok a Spanyolországban töltött élményeimről, nehézségeimről, azokon való túljutásokon, illetve örömmel osztom meg másokkal azon tanácsaimat, amik egy Spanyolországban tanuló diák számára nélkülözhetetlenek lehetnek.

Ezen kívül itthon is folyamatosan keresem azon lehetőségeket, melyek által a kint töltött idő alatt megszerzett tudásomat kamatoztatni tudom. Így például jelenleg kiválasztásra kerültem az Európai Szimulációs verseny játékosai közé, mely az Európai Unió költségvetési tárgyalásainak modellezését hivatott bemutatni. A szimuláció során a versenyzők által alkotott csapatok egy-egy európai uniós tagállam tárgyalódelegációjának, majd az Európai Parlament frakcióinak szerepét játsszák el. Törekszem majd a spanyol tárgyalódelegáció csapatába kerülni és élményeim Veletek is megosztani.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!