Bréking: drogriasztás Amszterdamban

Közlekedési csomópontoknál használatos mátrix-táblák a forgalmasabb helyeken, plakátok és szórólapok az oszlopokon, valamint a szállodákban: így próbálják a holland hatóságok elejét venni az újabb tragédiának, miután kedden két fiatal brit turistát találtak holtan szállodai szobájukban. Rob van der Veen, a rendőrség szóvivője elmondta, a holttestek körül talált fehér port elemezve kimutatták, hogy az fehér heroin, amit kokainként adtak el nekik az utcán. A heroin halálos adagja általában jóval kisebb, emellett hatása is egészen más.

Nem ők voltak az elsők. Ugyanezt az anyagot találták meg egy hónappal ezelőtt 22 éves Joel McDevitt esetében, aki még eljutott a kórházba, később azonban meghalt. Rajta kívül még 14 –túlnyomó részt -brit turista került kórházba, mind ugyanezen okból. Ők annak köszönhetik életüket, hogy az utcán találták meg őket, és időben orvosi segítséghez jutottak. Ekkor már célzott kampány indult, a már említett mátrix-táblákon a „Rendkívül veszélyes kokaint adnak el turistáknak!”-felirat volt angol nyelven olvasható – a brit turisták közül sokan a drogok büntetlen élvezete okán érkeznek a városba. Miután azonban két hétig nem volt további hasonló eset, a kampány oka fogyottá vált, azt leállították.

(fotó: Arzberger-Szabó László)

(fotó: Arzberger-Szabó László)

A rendőrség akkor azt remélte, hogy a dílerek már túladtak a veszélyes készleteken. Feltételezik, hogy a mostani, és a korábbi esetekben is ugyanaz a díler, vagy ugyanaz a kör áll a háttérben.  Letartóztatások nem történtek, de a nyomozók szerint maguk a dílerek sem tudják, hogy mit adnak el, lévén a heroin barna színű por, a fehér, „luxus” változata pedig a feketepiacon drágább, mint a kokain.

Az újra indított kampányban felhívják a figyelmet, hogy heroint adhatnak el kokainként, és az utcai dílerek kerülésére szólítanak fel. Kihangsúlyozzák továbbá, hogy senkit nem fognak letartóztatni kábítószer-használat miatt.

(fotó: Arzberger-Szabó László)

(fotó: Arzberger-Szabó László)

A kokain rendkívül népszerű drog Amszterdamban, az ENSZ becslése szerint a városban 1000 lakosra napi másfél gramm fogyasztása jut, ezzel Antwerpen mellett az első Európában. A holland hatóságok pedig leginkább egészségügyi szempontból közelítik meg a drogkérdést: a különféle tesztek legálisan hozzáférhetők, a hangsúly a megelőzésen, és az ártalomcsökkentésen van.

(Még több cikk drogról, éjszakai életről és bulikról itt: drog, éjszakai élet, buli. Még több cikk Hollandiáról itt: Hollandia. Még több cikk Lászlótól itt: Arzberger-Szabó László.)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Hollandiáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Hollandiában csoporthoz!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!