Cristina Kirchner, az első újraválasztott latin-amerikai elnöknő

A szavazatok több mint felével az ország jelenlegi elnöke nyerte a vasárnapi választásokat Argentínában. 

December 10-én kezdi meg második mandátumát Cristina Férnandez Kirchner argentin elnöknő, miután a tegnapi választásokon az előrejelzéseknek megfelelően elsöprő győzelmet aratott. A szavazók 53,8 százaléka voksolt CFK-ra – ilyen magas támogatottsága egyik argentin elnöknek sem volt 1983, azaz a demokrácia visszatérte óta.

Az egyetlen meglepő eredmény a második helyért küzdő pártok helycseréje volt. A szocialista Hermes Binner a szavaztok 17 százalékával maga mögé utasította az előzetes választások második helyezettjét, az Unión Cívica Radical (Radikális Polgári Szövetség) jelöltjét, Ricardo Alfonsínt. Ezzel a kirchnerizmus eddigi legerősebb ellenfele elvesztette pozícióját, és az argentin politikai aréna még inkább balra tolódott.

Miután az első nyilvánosságra hozott adatok egyértelművé tették, hogy újabb négy évet tölthet az elnöki székben, Cristina ünnepi beszédet mondott az elnöki palotánál összegyűlt tömeg előtt. Szövegében, amelyet Perón, Evita és tavaly ilyenkor elhunyt férje, az egykori elnök Néstor Kirchner kivetített képei előtt mondott el, újraválasztását történelmi pillanatnak nevezte, és a sikert részben Néstor Kirchnernek tulajdonította. 

Néstor Kirchner halálával – Perón és Evita után – újabb mítosz született az argentin politikában. Ha érdekel, hogy alakja milyen szerepet töltött be az elnöknő újraválasztásában, kattints ide.

Bár CFK kampánya – amely konkrét program helyett a kirchnerista modell elmélyítésének lazán körvonalazott ígéretével állt a választók elé – nem szólt komolyabb megszorításokról, az elnöknő valószínűleg kénytelen lesz néhány népszerűtlen intézkedést hozni a következő ciklusban. A legsürgetőbb feladat a szédületesen növekvő infláció megfékezése, amelyhez a kormánynak mindenekelőtt arra van szüksége, hogy véget vessen a Nemzeti Statisztikai Hivatal által kibocsátott adatok meghamisításának.

A női politikusok dél-amerikai előretörésével foglalkozó cikkünket itt találjátok. 

 

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!