Hogyan lehetséges az, hogy a hétvégi bevásárlás többe kerül Magyarországon, mint Hollandiában?

Markánsan eltérő életszínvonal és szinte azonos fogyasztói árak. Miért kell másfélszer annyit fizetni itthon, ha nutellás kenyeret szeretnénk nassolni, és miért kerül szinte ugyanannyiba a csirkemell, mint a hollandoknál? Szupermarket-spotter Péterfi Barbi és Szabó Dani tollából.

Az elmúlt hónapokban bizony rá kellett jönnünk, hogy a távkapcsolatunk nemcsak rendszeres, esti Skype-hívásokból, szüntelenül pirosan világító Facebook-postaládákból és kedves képeslapokból áll. A távkapcsolat azt is jelenti, hogy egy határokon átívelő háztartás részesei lettünk.

Barbi és Dani (fotó: Péterfi Barbara)

Barbi és Dani
(fotó: Péterfi Barbara)

2-3 hetente ingázunk Magyarország és Hollandia között, hogy együtt tölthessünk egy kis időt. Ilyen helyzetben persze mindent együtt csinálunk, mindennek sajátos romantikája van, a reggeli együtt ébredés mellett a közös főzésnek és az azt megelőző rituális bevásárlásnak is. Emiatt a holland nagyváros üzleteinek árszínvonalával épp úgy képben vagyunk, mint a budapesti szupermarketek átlagos kínálatával, és ez a tapasztalatunk képezi az írás alapját.

Mint minden összeszokott párnak, nekünk is megvannak azok a jól bejáratott, kedvenc ételeink, és a hozzájuk tartozó alapanyagok, amiket gyakran emelünk le a boltok polcairól, legyünk akár Budapesten, akár Amszterdamban. Ennek a párhuzamos életstílusnak köszönhetően a saját szemünkkel látjuk az európai kapitalizmus legfurább paradoxonjait. Vagyis azt, hogy Hollandiából hazatérve olyan érzés bemenni a sarki ABC-be, mintha arcon csaptak volna. Mert hogy lehet az, hogy a tonhalkonzerv, amit tegnap még 1,2 euróért vettem Amszterdamban, az itt, Pesten már 500 forintot kóstál?

(fotó: Getty Images/Tim Boyle)

(fotó: Getty Images/Tim Boyle)

Négyszer nagyobb átlagkereset, szinte azonos fogyasztói árak mellett

Ezeken az élményeinken felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy mindketten hétvégi bevásárlásra indulunk, ki-ki a saját aktuális lakóhelyén, és az eredményeket nektek is megmutatjuk a Globspoton, tételenként listázva. Én egy budapesti szupermarketbe mentem, Dani egy amszterdamit vett célba. A shoppingot követően összevetettük a bevásárló listánkat, és azt tapasztaltuk, hogy bizony nincs jelentős árkülönbség a magyarországi és hollandiai élelmiszerárak között, sőt, olyan is akad, hogy ugyanazért a termékért Magyarországon többet kell fizetni, mint Hollandiában. Ez főleg annak fényében sokkoló, ha belegondolunk egy átlagos magyar és holland család jövedelme közti különbségbe. Konkrét számokra lefordítva: míg a legfrissebb adatok szerint az átlagos nettó jövedelem Magyarországon havi 150 000 HUF (≈500 EUR), addig a holland statisztikai hivatal adatai alapján ugyanez Hollandiában havi 2100 EUR, vagyis körülbelül 600 000 HUF. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos holland ember egy magyarhoz viszonyítva több, mint négyszer annyi pénzből gazdálkodhat havonta. Nézzük tehát, milyen árszínvonal várt minket egy bevásárlás alkalmával a szupermarketben.

(fotó: MTI/Máthé Zoltán)

(fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hiszed, ha látod? Ugyanaz a vásárlói kosár Amszterdamban és Budapesten

Alapvető élelmiszerek

 • Félzsíros tej: Amszterdamban  1,29 EUR ≈ 395 HUF (2 liter), Budapesten 280 HUF (1 liter)
 • Teljes kiőrlésű szeletelt kenyér: Amszterdamban 1,49 EUR ≈ 456 forint (600 gramm), Budapesten 499 HUF (500 gramm)
 • Tojás (10 darab, „S/M”-es méret): Amszterdamban 1,39 EUR ≈ 426 forint, Budapesten 319 HUF
 • Csirkemell filé: Amszterdamban 5 EUR ≈ 1532 HUF (900 gramm), Budapesten 1590 HUF (1000 gramm)
 • Darálthús (1 kg): Amszterdamban 5 EUR ≈ 1530 HUF, Budapesten 1190 HUF
 • Sajt (1 kg): Amszterdamban gouda (kinézetre és állagra mint a trappista, de lényegesen jobb minőségű) 7,72 EUR ≈ 2368 HUF, Budapesten az “olcsó” trappista  1840 HUF
 • Spagetti tészta (500 gramm): Amszterdamban 1,09 EUR ≈ 334 forint, Budapesten 369 HUF
 • Paradicsomos tésztaszósz: Amszterdamban 1,79 EUR ≈ 548 HUF (600 gramm), Budapesten 599 HUF (500 gramm)
(fotó: AFP/Johannes Eisele)

(fotó: AFP/Johannes Eisele)

Zöldség, gyümölcs

 • Paradicsom (1kg): Amszterdamban 2 EUR ≈ 612 HUF, Budapesten 699 HUF
 • Iceberg saláta (1 fej): Amszterdamban 0,99EUR ≈ 303 HUF, Budapesten 229 HUF
 • Banán (1kg): Amszterdamban 1,4 EUR ≈ 429 HUF, Budapesten 499 HUF

Édesség

 • Milka táblás csoki (több ízben): Amszterdamban 0,84 EUR ≈ 257 forint, Budapesten 299 HUF
 • Nutella (400 gramm): Amszterdamban 2,28 EUR ≈ 699 HUF, Budapesten 945 HUF

Üdítő, sör

 • Almalé (100%-os gyümölcstartalom, 1,5 liter): Amszterdamban 0,99 EUR ≈ 303 forint (másfél liter), Budapesten 459 HUF (1 liter)
 • Amstel sör (dobozos, 0,5 liter): Amszterdamban 0,72 EUR ≈ 220 HUF, Budapesten 259 HUF
(fotó: MTI/Máthé Balázs)

(fotó: MTI/Máthé Balázs)

Talán nem is a konkrét, forintosított árak a mérvadóak, inkább az arányok megdöbbentőek – és akkor az élelmiszerek minőségbeli különbségét még számításba se vettük.

(Háttérinformációként le szeretnénk szögezni, hogy a vásárlói kosarunk teljesen szubjektív volt. Mindketten törekedtünk arra, hogy ne a lehető legalsóbb kategóriás termékeket válasszuk ki. Annak érdekében, hogy a “kísérlet” a valóságot tükrözze, többnyire középkategóriás termékeket, és ahol lehetett, egészséges opciót választottunk. Ezen felül, hogy a magyar piac mégse tűnjön fel olyan rossz fényben, a 312 forintos jelenlegi euró átváltási árfolyam helyett 306 forintos középárfolyammal számoltunk.)

(Még több cikk a vásárlásról itt: vásárlás. Még több cikk Hollandiáról és Magyarországról itt: Hollandia, Magyarország. Még több cikk Barbitól és Danitól itt: Péterfi Barbara, Szabó Dani.)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Hollandiáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Hollandiában csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!