Kisgyerekkel Amerikában – ismerkedési tippek

Két évvel ezelőtt férjemmel és alig hat hónapos lányommal Afrikából Amerikába költöztünk. Nemcsak az én lendületemről, de Washington D.C. gyerekprogramjairól is árulkodik, hogy már a megérkezésünket követő második reggelen babajógára indultam Lénával. A rendkívül gazdag kínálat mellett az is hamar kiderült, milyen könnyű egy pici gyerek „segítségével” ismerkedni. Bár a konkrét ötletek kisgyermekeseknek szólnak, az alábbi listáról bőven válogathat bárki. Íme, a körkép az ismerkedési lehetőségekről és a washingtoni babaprogramokról!

Bár korábban éltem itt egy évet, az akkori barátaim közül már senki nem lakott Washingtonban, így megérkezésünk után nem sokkal a közkedvelt meetup oldalon kezdtem el Lénának és magamnak társaságot keresni. Az itt található közösségek sora igen hosszú: a spirituális érdeklődésűek ugyanúgy hasonszőrűekre akadhatnak, mint a futótársakat keresők, az olasz nyelv és a salsa szerelmesei vagy – akárcsak én – a sorstárs anyukák társaságára áhítozók. Lakhely és irányítószám alapján fel is dobott a honlap jó pár baba-mama csoportot, és bőven volt lehetőségem válogatni a dolgozó anyukák, a katolikus szülők, a 40 feletti anyukák vagy akár a vagány mamák klubja között – 25 km-es körzeten belül.

Mint Amerikában szinte minden, ezek a közösségek ugyancsak rendkívül jól szervezettek. Mindennek van felelőse; így van, aki a tagsági díjakért, akad, aki a közel 60 fős csoport változatos programjaiért, és van, aki a honlapért felel. Minden napra jut valamilyen esemény, amelyekre azonban 8-10 anyukánál és csemetéinél többen nem szoktak eljönni: jártak bábszínházban, gyerekmúzeumban, április és október között gyakoriak a játszóteres találkozók, de az elmúlt két évben részt vettünk játszóházakban szervezett találkozókon, rendőrőrsre és a helyi tűzoltó állomásra is ellátogattunk, illetve voltak közös vacsorák, esti programok az anyukáknak. Sőt az egyik edző anyuka még üzleti lehetőséget is látott sorstársai fizikumának karbantartásában, így hetente kétszer – az alvó, gügyörésző picikkel a háttérben – együtt edzettünk a Costco (a helyi Metro áruház) bejárata előtt, majd az egyórás tornát a Starbucksban elfogyasztott kávé követte.

Fotó: Trembácz Éva zsuzsanna

Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna

Még annyi ingyen reklámot megérdemel a meetup, hogy valóban nagyon sokféle hobbi és érdeklődés kör alapján lehet közösséget találni, vagy akár új csoportot létrehozni. Így akadtam a környékünkön élő két magyar anyukára, illetve innen informálódtam a helyi magyar közösség programjairól: többek között a magyar farsangról, karácsonyi bazárról, piknikről, március 15-i ünnepségekről és a komáromi Magyar Lovas Színház előadásáról.

Léna hat hónapos volt, amikor elkezdtünk eljárni a közeli könyvtár 6-24 hónaposoknak, kéthetente szervezett programjára.  A szigorúan tíz fővel működő csoportban egy könyvtáros irányításával olvastunk, énekeltünk a gyerekeknek. A találkozó olyan népszerű volt, hogy érdemes volt a kötelező on-line jelentkezést a helyek megnyitása után azonnal elintézni, mert egy-két órán belül betelt a tíz hely. A könyvtár roppant színes programjai ingyenesek, és korosztályonként alakítják ki a csoportokat. Vannak bábelőadások, zenés foglalkozások, spanyol nyelvű gyerekklubok, nyári, olvasást ösztönző rendezvények, valamint nagyobb gyerekek számára multikulturális könyvklubok. Nemcsak én ismertem meg az angol nyelvű gyerekdalok és mondókák széles sláláját, de a gyerekek és anyukák között is nagyon jó, összetartó társaságra leltünk.

Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna

Fotó: Trembácz Éva Zsuzsanna

A babaprogramok kínálata igen gazdag, de azt figyelembe kell venni, hogy gyakran 20-30 perces autózással jár egy-egy program látogatása. Hat hónapos kortól vihetik a szülők a piciket a különböző babatornákra, énekléssel egybekötött babaúszásra, játszóházakban kialakított fejlesztő foglalkozásokra, de másfél éves kortól akár balett- és sztepptáncórák is vannak. A közösség szervező ereje és az üzleti lehetőségek kiaknázása már az ezt a korosztályt megcélzó programokban is megmutatkozik: vannak olyan anyukák, akik bérleti szerződést kötnek tornatermekkel, közösségi házakkal, és ott szerveznek különböző kézműves és sportfoglalkozásokat jutányos áron. Ezekre a csoportokra nagyon egyszerűen rá lehet bukkanni a Google keresőjén vagy a Facebookon.image

Ha valaki honfitársak társaságát keresi, a fenti honlapon és a Facebookon is számos csoportot találhat (pl. Magyarok Washington D.C.-ben/ Virginiában stb.). Az amerikai követség website-ján regionálisan lebontva listázzák az országban működő magyar-amerikai szervezeteket. Hasznos lehet mielőbb feliratkozni az úgynevezett Unicum e-mail listára, ahol a legkülönfélébb magyar vonatkozású felhívások, kérések, információk olvashatók, a könyvbemutatótól kezdve munkalehetőségeken át a nyelvtanulásig. Itt kerestem és találtam környékünkön élő magyar családokat, akiknek Lénával egyidős gyerekeik vannak. (Ha valakit érdekel az Unicum e-mail, privát üzenetben el tudom küldeni!)

Érdemes a helyi lakóközösség programjait is megnézni, mert a legtöbb helyen akadnak szezonális rendezvények (Halloween, gyerekeknek tojáskeresés húsvétkor vagy Super Bowl party felnőtteknek stb.). Biztos, hogy van helyi újság, e-mail lista, ahonnan ezekről tudomást szerezhetünk.

Összességében azt gondolom, hogy Amerikában nagyon könnyű bárkivel beszédbe elegyedni és megismerkedni – és egy kisgyerek csak segít ebben. Az, hogy mennyire lesz az ilyen kapcsolatból barátság, az talán egy másik cikk témája lehet.

Szívesen olvasnál, beszélgetnél még az Egyesült Államokról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Amerikában csoporthoz!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!

Még több az Egyesült Államokról itt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!