Küszöbön az argentin abortusztörvény liberalizálása

Fotó: flickr, by reven

A latin-amerikai és karibi abortusz-szabályozás az egyik legszigorúbb a világon. Mexikóvároson* és Kubán kívül mindenhol nagyon szigorú feltételekhez kötik a terhesség-megszakítást.  Mégis évről évre rengeteg nő vállalkozik rá, hogy illegálisan, és közel sem megfelelő körülmények között elvégeztesse magán a műtétet, aminek sok esetben halál vagy meddőség a következménye.

A térségben 2003 és 2008 között 300.000-rel, 4,2 millióra nőtt az egy év alatt elvégzett nem biztonságos abortuszok száma. 2007-ben a 33 országnak ugyan már csak 9 százalékában nem volt engedélyezett az abortusz az anya életének megmentése érdekében, a teljes liberalizáció azonban a térség nagy részében még sokáig várathat magára (Európában az országok 70%-ában az anya kérésére hivatalos indoklás nélkül végezhető terhesség-megszakítás, ezen belül Kelet-Európában az arány 90%).

Az utóbbi szám a közeljövőben talán megváltozhat. Az argentin kormány ugyanis novemberben tárgyalja azt, az abortusz liberalizálására irányuló törvényjavaslatot, melyet 250 női szervezet és 50 törvényhozó írt alá. Ez alapján a 12. hétig bármely nő szabad akaratából megszakíttathatná a terhességet, a 12. hét után pedig akkor, ha az veszélyezteti az anya életét vagy egészségét, ha nemi erőszak eredménye, vagy pedig ha a magzat súlyos testi vagy szellemi fogyatékossággal rendelkezik.

A jelenleg hatályban lévő szabályozás rendkívül elavult, hiszen a tiltás ellenére Argentínában minden évben körülbelül félmillió nőn végeznek el abortuszt. A biztonságos és megfelelő ellátás hiányában azonban 1983 óta már csaknem 3000 nő halt bele a műtétbe illetve annak komplikációiba, így az abortusz máig az anyák elhalálozásának legfőbb oka az országban. Ezen nők többsége főleg a társadalom legalsó, legkiszolgáltatottabb rétegéből kerül ki, hiszen a gazdagabbak megengedhetik maguknak, hogy külföldre utazzanak elvégeztetni a beavatkozást.

A törvényjavaslat fő ellenzője természetesen a Latin-Amerikában hagyományosan erős katolikus egyház. Azonban ha elbukik a javaslat, annak a fő oka nem az egyház ellenállása lesz, hanem egyrészt a politikusok gyávasága, másrészt pedig a „mozgalom” maga. Az idézőjel sajnos nem véletlen. A javaslatot 250 szervezet írta alá, akik képtelenek együttműködni és egységesen fellépni. Mindannyian más prioritásokkal rendelkeznek, nincs közös szóvivőjük, így mozgalomnak is nehezen nevezhetők. Pedig ha Argentínában elfogadnák a javaslatot, az más latin-amerikai országban is felgyorsíthatná a téma körüli vitákat, mint ahogyan történt az azonos neműek házasságának argentin engedélyezésekor is. És ha a nők végre legálisan rendelkezhetnének a saját testük fölött, akkor nem kellene az életüket és az esetleges későbbi gyerekvállalásukat veszélyeztetve befeküdniük mindenféle sarlatánok kései alá.

* megjegyzés: A Mexikói Egyesült Államokban minden állam saját hatáskörébe tartozik az abortusz-szabályozás. A főváros, Ciudad de México, Distrito Federal önálló szövetségi körzet, ezért szintén saját szabályozással rendelkezik.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!