Miért is jó külföldön élni? – A pszichológus szemével

Ezt az írásomat főként saját élmények ihlették, valamint – mivel elsősorban külföldön élő magyarok számára nyújtok pszichológiai tanácsadást és terápiát Skype-on keresztül  – a hazájuktól távol élő klienseim tapasztalatai.

a_vilag_fentrol_1

A világ fentről
(fotó: Schrammel Ivett)

Miért is jó külföldön élni? Elsősorban azért, mert ekkor az ember kilép a kényelmi zónájából, és mint tudjuk: “az élet ott kezdődik, ahol elhagyod a komfortzónád.” Persze a komfortzónából való kilépésre számtalan más lehetőség is adódik, de ez az egyik “legerősebb” módja.
Bárhol is élsz külföldön, távol a hazádtól, a megszokott, ismerős környezetedtől,rengeteg új helyzettel találkozol: ismeretlen a hely, a kultúra, az emberek, a szokások, minden. Még a levegő is más. Egészen más élni valahol, mint “turistáskodni”. Rengeteg kihívással találkozol nap mint nap. Persze kihívásokat otthon is találsz, de itt el sem tudod kerülni őket. Az új szituációkban, új emberekkel kapcsolatban pedig gyakran nem működnek a régi, jól bevált és begyakorolt sémák, probléma megoldási módok, elsősorban a kulturális különbségek miatt, másrészt a Te megváltozott helyzeted miatt. Kénytelen vagy tanulni, fejlődni. Valójában ez az önismeret fejlődésének egy roppant érdekes útja: rengeteget tanulhatsz magadról abból, hogy hogyan viselkedsz ebben a számodra teljesen új szituációban. Akár egész meglepő felismeréseket is tehetsz önmagaddal kapcsolatban. Gyakran hasznosabb ez – és mennyivel “életszerűbb” – mint sok önismereti, személyiségfejlesztő tréning. Itt derül ki igazán, hogy mennyire vagy rugalmas, nyitott, befogadó, elfogadó, kreatív, mennyire vagy képes alkalmazkodni. Ezeknek a jellemvonásoknak, képességeknek a fejlesztésére is remek alkalom kínálkozik, amint szeretnél beilleszkedni és boldogulni egy új helyen.

gibraltar_tengerpart

„Nem állíthatod meg a hullámokat, de megtanulhatsz rajtuk szörfözni.”
(fotó: Schrammel Ivett)

A külföldi lét másik pozitív “mellékhatása” az lehet, hogy az ember megtanulja értékelni azt, amije van.
Mire is gondolok pontosan? Sokan, sokféle okból hagyják el az országot: van, aki pusztán anyagi okokból, a jobb megélhetés reményében, van, aki kíváncsiságból, tapasztalatszerzés céljából, kalandvágyból, van, akit egy régi álma megvalósítása hajt.
Ami közös bennünk, külföldön élőkben, hogy ha alkalmanként hazalátogatunk, más szemmel nézzük a világot, régi, ismerős otthonunkat.

Igen, tudom – látjuk, hogy mi az ami “nem működik”, hiszen sok esetben erős a kontraszt. De újra látjuk a szépséget is azokban az ismerős, megszokott dolgokban, amelyek mellett Magyarországon élve talán egyszerűen “elmentünk”. Újra megcsodáljuk a Balaton kékségét, hallgatjuk a nád susogását, a békák kuruttyolását. Megbámuljuk Budapest gyönyörű épületeit, a Duna hídjait, a csodás zöld erdőket, parkokat. Úgy örülünk a virágzó orgonának, nárciszoknak, a rügyező fáknak, minden egyes fűszálnak, mint azelőtt talán soha. Más szemmel látjuk régi otthonunkat, felfedezve az értékeit, s ezután más szemmel nézünk új otthonunkra is, a jelenünkre, talán abban is jobban megtalálva a szépséget, az értékeket. Jobban értékeljük és megbecsüljük azt, amink van.

 Balaton

Balaton
(fotó: Schrammel Ivett)

Azért is jó külföldön élni, mert néhány év külföldi tapasztalat után nagy valószínűséggel el tudod dönteni, hogy valójában mik a számodra fontos dolgok, letisztul a saját értékrended, és így megtalálhatod a helyed a világban.
Bár sokan az anyagi jólét reményében próbálnak szerencsét más országokban, a legtöbb esetben “alulról” kell kezdeni, újrakezdeni. Lehet, hogy nem találsz a képzettségednek, tapasztalatodnak megfelelő munkát – így sokan olyan munkákat is elvállalnak, amit Magyarországon soha nem tettek volna meg – ezáltal egészen új, meglepő tapasztalatokra tehetsz szert. Talán átmenetileg még nehezebb anyagi helyzetbe kerülsz, mint amilyenben otthon éltél. Az persze kérdés, hogy ezeket a nehézségeket, veszteségeket tudják-e kompenzálni azok a pozitívumok, melyeket az új ország nyújtani képes.

Mások épp ellenkezőleg élik meg az ország váltást: bejönnek a számításaik, az otthoni jövedelemnek akár a többszörösét képesek megkeresni munkájukkal, esetleg ugyanazzal a tevékenységgel, melyet otthon végeztek. Ez esetben az a kérdés merül fel, hogy az anyagi jólét ellensúlyozza-e, felülírja-e a család, a régi barátok, a megszokott környezet hiányát.
Kiderülhet, hogy az ember valódi értékrendje egész más, mint amit addig gondolt magáról. Világossá válhat, hogy bizonyos dolgok fontosabbak, bizonyos dolgok pedig sokkal kevésbé számítanak, mint ahogy előzőleg hitted. Ráébredsz, hogy mi az, ami valójában boldoggá tesz, mi az, amitől valóban jól érzed magad, sőt otthon érzed magad egy helyen. A család? A barátok? A munka? A pozíció? A megbecsültség? Az anyagiak? Az új kalandok? A kihívások? A megszokás? A kényelem? A biztonság? Az élet kiszámíthatósága? A pozitív jövőkép? A kultúra? A hangulat? A “hely energiái”? A szellemi fejlődés lehetősége?  Az összetartozás érzése?

 Gibraltar National Day

Gibraltar National Day
(fotó: Schrammel Ivett)

Érdekes még a honvágy kérdése. Van, akit az ér váratlanul, hogy milyen erősen szenved tőle, mások meglepetten tapasztalják, hogy egyáltalán nem éreznek semmi hasonlót.
Ezeknek a felismeréseknek a hatására dönthetsz úgy, hogy új, választott országodban maradsz, vagy hazatérsz. Minden döntés jó döntés, ha szívből jön.
Ha a hazatérés mellett döntesz, legalább kipróbáltad magad máshol és nem vágyakozol majd egy életen át más országok, egy más élet után. Jobban értékeled azt, amit egyszer elhagytál, elvesztettél. Kevesebb lettél sok illúzióval, de gazdagabb sok tapasztalattal.
Ha a kint maradás mellett döntesz, szintén egy megalapozott döntést hoztál, mely megfelel saját, talán épp a külföldi tapasztalatok hatására felismert, értékrendednek.
Akárhogy is döntesz, nagy eséllyel pár év elteltével megtalálod a helyed a világban.
De a jó döntés talán nem is a megfelelő kifejezés, hiszen ha belegondolunk, az életben nincsenek jó vagy rossz döntések, csak tapasztalások vannak. Elhagyni az a helyet, amit tiszta szívből szeretsz, ahol igazán boldog vagy, körülbelül annyira értelmetlen döntés, mint elhagyni a szerelmedet. (Persze mindig vannak kivételek, van, hogy az ember kényszerből, akár az életét mentve hagyja el az otthonát.)

Érdekes, hogy egyre gyakrabban jut eszembe a választott helyhez, országhoz fűződő viszony és a párkapcsolat közötti analógia. A szerelem és a praktikum gyakran kéz a kézben járnak: ilyenkor a szeretett férfival vagy nővel az élet könnyű, nagyobb erőfeszítések, kompromisszumok nélkül is működőképes, ahogy egy általad szeretett helyen is lehet az élet hasonlóan könnyed és kellemes. És van, hogy a szerelem és a praktikum nem jár együtt: szerelmeddel – legyen az akár egy személy vagy egy hely – bizony nehezebb az élet, csak nagy küzdelmek, válságok, kompromisszumok, sok tanulás, fejlődés, változás árán működtethető. Mással, máshol lehet, hogy könnyebben, gördülékenyebben mennének a dolgok, egyszerűbbek, élhetőbbek lennének a hétköznapok. A környezeted nem is igazán érti a választásodat.

Négy ország után számomra nem kérdés a döntés. Ezért élek Gibraltáron.

A gibraltári szikla

A gibraltári szikla
(fotó: Schrammel Ivett)

Ha egy párkapcsolat vagy egy hellyel való kapcsolat pozitív érzelmekkel teli, “igaz szerelem”, megér minden fáradozást. És hiába a könnyű, anyagi és egyéb előnyökkel rendelkező viszony, ha nélkülözi a pozitív érzelmi töltetet, a szerelmet. A honvágy a legbiztosabb jele a hely iránti “szerelmednek”. Van, hogy az ember a szülőföldje iránt érez honvágyat, és talán meglepő, de van – és ezt a saját tapasztalat mondatja velem – hogy egy másik ország iránt, ahol nem is élt olyan hosszú ideig. Az is természetes, hogy az ember olykor elvágyódik erről a helyről, ahogy néha felmerülhet a szerelme elhagyásának gondolata is – ennek számtalan oka lehet, és néha csak akkor tudjuk 100% biztosan, hogy hol van a helyünk az életben, a világban, ha egy időre eltávolodunk tőle.

Más, pszichológiai témájú írásaimat pszichológus blogomon, olvashatjátok.

(Még több cikk a honvágyról itt: honvágy.) (Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Spanyolországról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Spanyolországban csoporthoz!)

(Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

 

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!