Nekik csengettek – Miben más az iskolakezdés Angliában?

Vasárnap reggel munkába indultam, előtte elbúcsúztam a gyerekektől a szokásos puszihoz még hozzátettem: -”Miután felébredtetek mossatok meg az arcotokat és mossatok fogat is!” Gergő éppen csak ébredezett és félálomban megszólalt: – “Nem akarok suliba menni!!!”

“Ma még csak vasárnap van, nem kell suliba menned, még van két szabadnapunk. Aludjál tovább.” – válaszoltam neki. Erre az én pici fiam boldogság mámorában, megkönnyebbülve mártózott vissza a jó meleg ágyikóba. Azóta viszont már tényleg elkezdődött!

Hogy hogyan is néz ki Angliában egy iskolakezdés? Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy jóval olcsóbb és egyszerűbb, mint Magyarországon.

2013 április 16-án érkeztünk az Egyesült Királyságba. A gyerekek iskolai felvételéhez szükséges nyomtatványokat – amelyek online elérhetőek az aktuális város honlapján – már érkezésünk előtt leadtuk az önkormányzatnak. A válaszlevél pedig már a postaládában várt minket. Nem volt más hátra, mint meglátogatni a szóban forgó oktatási intézményt, ahol nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadták a gyerekeket, mivel magyar nemzetiségű tanulóik még nem voltak. Az egyetlen dolog, amit meg kellett vásárolni az egyenruha volt. 2013. április 19-én megkezdték gyerekein a tanulmányaikat.

Tanév eleji egyenruha vásár (fotó: Talabérné Fésüs Erika)

Tanév eleji egyenruha vásár
(fotó: Talabérné Fésüs Erika)

A legfontosabb alapszabály: az angol iskolákban, annak saját címerével ellátott uniformist kell hordani a tanulóknak. Ez elsősorban a pulóvert és az iskolatáskát jelenti, de lehetőség van baseball sapka, kardigán, póló, esőkabát vásárlására is. Az egyenruhán kivül pedig az alsóöltözetet (szürke vagy fekete színű szoknya, nadrág, cipő, zokni, póló) bármely bevásárlóközpontban beszerezheted. Azt a szülő dönti el, hogy mennyire drága egyenruhát vásárol, tehát honnan vásárol. A Tesco és Asda márkák a legolcsóbbak, de ez nem megy a minőség rovására. A drágább uniformisok pedig egyáltalán semmiben nem különböznek az olcsóbbaktól, még az árkülönbségek sem túl szembetűnőek. Az egyenruhák pedig gyakorlatilag egész évben elérhetőek bármely nagy áruházban, ha esetleg utánpótlásra lenne szükség. De tanév előtt érdemes időben elkezdeni a bevásárlást, mert még az online bevásárló felületeken is készlethiánnyal találhatjuk magunkat szemben.

Az angol állami általános iskolákban (primary school) a tanszereket – füzetek, ceruza, töltőtoll, tankönyv – az iskola biztosítja. Az iskolai étkezés azonban elég drága, ezért lehetőség van az úgynevezett “toast” befizetésére (vajas piritós és tej), valamint “lunchbag” használatára, amelybe a szülő csomagolhat a gyermek részére uzsonnát. Az iskolák által tervezett kirándulások és szabadidős programok, plusz órák általában szintén ingyenesek, kivétel esetén levélben értesítik a szülőket. Rendszeresek a heti iskolai hírlevelek, amelyekből az iskolai életre vonatkozó minden információ megtalálható, érdemes őket elolvasni.

Első tanítási nap után a jól megérdemelt levezetés (fotó: Talabérné Fésüs Erika)

Első tanítási nap után a jól megérdemelt levezetés
(fotó: Talabérné Fésüs Erika)

Idén természetesen mindez, a rendszert jobban ismerve kevesebb idegeskedéssel járt – részünkről. A gyerekek részéről már nem. Ők, mint a világon bármely iskolás, izgatottan várták az új tanévet. Mindenki nagyon későn aludt el, de reggelre mindennek nyoma sem volt és Gergő is akart suliba menni. Délután pedig a suli után jól megérdemelt játszótéri levezetés közben azt is megtudhattam a fiúktól, hogy ki kibe szerelmes és hogy idén ki a legszebb tanítónéni. Misi szerint Mrs. Woodster, Gergő szerint: “A szőke”.

(Tetszett a cikk? Kövess minket a facebook-on is és nem maradsz le szerzőink egyetlen írásáról sem!)

(Szívesen olvasnál, beszélgetnél még Angliáról? Csatlakozz a Globspot – Magyarok Angliában csoporthoz!)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!