Nyugaton a helyzet változatlan? – tudósítás a Dél-Izraelt ért rakétatámadásokról

…akkor nézzetek egy kicsit jobbra! Igen, megint Izraelben vagyunk. Az utóbbi napok eseményei alapján úgy tűnik, fokozódik a helyzet. Főleg, hogy a délután folyamán az IDF (Israeli Defense Forces) likvidált egy magas beosztású Hamasz vezetőt – itt van róla egy „kedves” videó.

Amit érdemes róla tudni: Ahmed al-Dzsabarit a Hamasz katonai szárnyának a parancsnoka. Az utóbbi években ő volt az Izrael által legkeresettebb személy, akit Izrael elleni temérdek támadással, valamint Gilad Salit 2006-os elrablásának megszervezésével vádoltak. Ő az elmúlt 4 évben megölt legmagasabb rangú Hamasz vezető. A támadásban fia is életét vesztette.

Gilad Salit mellett, úgy érzem, nem mehetünk el szó nélkül. Ügye szerte a világban nagy port kavart (még Budapesten, a Judafest által szervezett Funrun futáson kapott pólón is volt egy  „Gilad Shalit is still alive” embléma). Mint említettem 2006-ban (június 26-án) rabolták el harckocsijából a gázai határ mellett őrszolgálatot teljesítő fiatalembert és éveken keresztül csak elvétve lehetett információkat hallani róla, azok is bizonytalanok voltak. Végül egy éve, 2011 október 18-án cserélte ki Izrael a terroristákkal, Egyiptom közvetítésével. Gilad Shalitért az izraeli állam 1027! palesztin bűnözőt illetve terroristát engedett el.

Vissza Gázába. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért is kellett most ezt az akciót végrehajtani? Számomra elég egyszerű a válasz, de megpróbálom picit jobban körülírni, hátha ezáltal a többségnek is jobban emészthető lesz ez a “folyton Izrael keresi a bajt” dolog.

Röviden és tömören, innen nem úgy tűnik, hogy Izrael a nyughatatlan. Nem megyek vissza Ádámig, de mondjuk elég annyi talán, hogy az elmúlt 12 évben Gázából több, mint 12000 rakétatámadást indítottak izraeli települések ellen, célozva mindent, amit lehet. Az, hogy a sérültek, halottak száma alacsonynak számít, nem a gázai szamaritánus szervezetnek köszönhető, hanem a szerencsére nem túl hi-tech rakétáknak (nem mindig oda megy, ahova szeretnék), valamint jóval inkább az úgynevezett Iron Dome-nak, Vaskupolának nevezett rakétaelhárító rendszernek, ami már a levegőben kilövi a határsértő tárgyakat. Magyarországon ebből az évi 1000 támadásból igen jó esetben hallani kb. 100-ról, azokat is úgy kommunikálják le, hogy Izrael ismét betámadott Gázába, ennyien és ennyien meghaltak, megsérültek, mert egy rakétatámadást toroltak meg.

Nekem gyanús volt már régebben is ez a dolog, de amikor másfél éve szert tettem pár izraeli barátra, akik közül történetesen páran délen laknak, akkor a Facebook bejegyzéseik alapján észrevettem, hogy szinte minden nap lődöznek párat Gázából, és erről elég ritkán olvasok a magyar nyelvű médiában. Elég, ha visszamegyek az elmúlt pár nap rengetegébe.

Az elmúlt 4-5 nap alatt ma (14-e) délutánig legalább 140 rakétatámadást hajtottak végre. Mindezeket civil célpontok ellen! Ma délután kilőtték a fentebb említett radikálisan megnyilvánuló személyt.

Az egyik otthoni portálon fél oldalas cikk az üggyel kapcsolatban, ki is ő, mi is ő, stb., majd a cikk végén ennyi:

„Izraeli részről az utóbbi napokban közölték, hogy miután a Gázai övezetből többször is rakétatámadást intéztek izraeli területek ellen, fontolgatják magas rangú Hamász-vezetők megölését”

Igen a többször helyére a x nagyobb-egyenlő 140 képlet behelyettesíthető. Tovább a mai nap eseményeivel: „A Hamasz fegyveres szárnya kijelentette, hogy Dzsabari kivégzése „megnyitotta a pokol kapuit”. Egy palesztin kormányilletékes hangoztatta, hogy a csapás következményeiért Izraelt terheli a felelősség.”

Az eddigi következmények: legalább újabb 55 rakétatámadás az elmúlt 4-5 órában, csütörtökön nincs tanítás az ország déli részén, Gázában sem. Valamint várhatóan a következő pár nap picit izgalmasabb lesz a környéken, mint az amúgy megszokott.

Mindeközben a szír felkelők északon elfoglaltak két a demilitarizált Golán-fennsíkon található települést. A Golán-fennsík az 1973-as arab- izraeli háború lezárása után lett szabadon hagyva mintegy határsávként Izrael és Szíria között. A felkelők valószínűleg azért itt húznák meg magukat, mert a ’74-es tűzszüneti megállapodás szerint, Damaszkusz nem folytathat a határ közelében katonai tevékenységet. Szegény felkelők helyzete viszont nem hatotta meg az izraeli vezetést, főleg, hogy feltehetőleg a 200 fő körüli csapat főként külföldi iszlamistákból, al- Kaida tagokból áll, akik nem mellesleg a szír rendszer megbuktatása után egyből Izraelt zavarnák a tengerbe.

Facebookon természetesen vannak csoportjaik az izraeli magyaroknak és ezekről az oldalakról is értesülgetek. Senkit nem ismerek még személyesen a tagok közül, de többen közülük délen vannak, mint ahogy az izraeli barátaim közül is jó néhányan. Nem, vagy csak alig ismerem őket, de azért innen aggódom értük. Persze én itt vagyok fenn Haifán, ahol kicsi a valószínűsége, hogy bármi is történjen, de azért mégis más innen olvasni, hallani ezeket a híreket, mint Budapestről.

Kezdem elhinni, ez az ország tényleg hadban áll 1948 óta.

Frissítés: Gázában, és az azt körülölelő izraeli területeken szinte percenként hullanak a rakéták. Eddig 18 halálos áldozatról tudni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!