Te is „Charlie” vagy? – francia gyász

Tegnap délután gyászba borult szinte valamennyi francia ismerősöm Facebook profilja. Még a munkahelyem, a Lille3 Egyetem hivatalos honlapja is az alábbi fotóra váltott.

Charlie (1)

A nemzeti gyász kifejezésén túl az üzenet összetett: vallási és politikai hovatartozástól függetlenül kiállás a teljes szólásszabadság mellett. Szolidaritás mindazokkal, akik kitartanak a laikus és demokratikus francia köztársasági értékek mellett.

A tegnapi párizsi merénylet 12 halálos áldozatot követelt és – ahogyan egy másik internetes megosztás ábrázolja – 66 millió embert „sebesített” meg. További „sebesültek” is várhatók: súlyos megpróbáltatás vár a francia állampolgárságú muzulmán lakosságra, akik tegnaptól az eddiginél még nehezebb terhet cipelhetnek majd a vállukon.

Lille TGV-vel csupán egy órányira van Párizstól, így a félelem tapintható. François Hollande köztársasági elnök nemzeti gyásznapot rendelt el, így ma délben valamennyi lille-i közintézményben egy perces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra.

Martine Aubry szocialista polgármester a vezető regionális napilap a La Voix du Nord-nak adott nyilatkozatában a barbarizmus elítélése mellett támogatásáról biztosította a Charlie Hebdo hetilapot, kitűzette a gyászlobogót a városházára és szerda este 18h órai kezdettel békés demonstrációra szólította fel a város lakosságát.

Vu00E1roshu00E1zagyu00E1szban (1)

Párizshoz hasonlóan Lille-ben is a Place de la République a tömeges megmozdulások par excellence helyszíne. A polgármester kezdeményezésére több mint 3000-es tömeg gyűlt össze. A békés tüntetések ma is folytatódnak Nord-Pas-de-Calais megye más városaiban.

Csütörtök reggel 5:40h-kor egy a Rendőrprefektúrától pár méterre található buszmegállóban hagyott gazdátlan sporttáska keltett pánikot Lille-ben. Bombától tartva lezárták az utakat és a metrómegállót, tűzszerészek és tűzoltók vonultak a helyszínre, majd 7h óra után nem sokkal megállapították, hogy a táska nem tartalmaz robbanóanyagot. Az események hatására a legmagasabb szintre, vörösre emelték az ún. Vigipirate-terv, a terrorizmus elleni riadókészültség szintjét. Charlie fél…

Vigipirate (1)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!